Anggaran Aras Air Menggunakan Kamera Pengawasan | INSTITUT ANTARABANGSA AKUAKULTUR DAN SAINS AKUATIK
» ARTIKEL » Anggaran Aras Air Menggunakan Kamera Pengawasan

Anggaran Aras Air Menggunakan Kamera Pengawasan

Oleh: Nur Atirah Muhadi, Ahmad Fikri Abdullah, Siti Khairunniza Bejo, Muhammad Razif Mahadi and Ana Mijic

Artikel Disediakan Oleh: Farah Izana Abdullah

Terdapat 367 kejadian bencana secara purata setiap tahun di seluruh dunia, dengan banjir menyumbang 44% daripada jumlah kejadian. Malaysia juga mengalami peningkatan taburan hujan yang melampau pada Disember 2014, yang membawa kepada banjir terburuk dalam beberapa dekad, menjejaskan lebih 200,000 penduduk dan lebih RM2.5 bilion kerugian ekonomi. Oleh itu, isu banjir telah mendapat perhatian di peringkat global dengan usaha giat sedang dilakukan untuk membangunkan pencegahan dan pemantauan banjir yang berkesan. Pada masa ini, pendekatan utama untuk memantau kejadian banjir ialah menggunakan sensor dan remote sensing. Walau bagaimanapun, kelemahan  utama menggunakan sensor ini ialah bilangan pemasangan sensor yang terhad disebabkan kos pemasangan dan penyelenggaraan yang tinggi. Selain itu, sensor paras air hanya menyediakan maklumat berasaskan titik setempat dan data tidak boleh divisualisasikan, oleh itu ia tidak mewakili keadaan sebenar di tapak dengan tepat. Untuk pendekatan remote sensing, bukan mudah untuk mengekstrak maklumat dalam kawasan kecil tertentu daripada imej satelit. Oleh itu, kamera pengawasan telah menjadi alternatif popular untuk digunakan sebagai sumber input bagi tujuan pemantauan banjir terutamanya di kawasan berskala kecil. Dalam kajian ini rangkaian neural convolutional (CNN) telah dicadangkan untuk mengenal pasti paras air daripada imej kamera pengawasan. Paras air sungai diramalkan berdasarkan ketinggian daripada penanda yang dipratentukan menggunakan dua algoritma deep learning, rangkaian DeepLabv3+ dan SegNet. Kedua-dua rangkaian berjaya membezakan kawasan air daripada latar belakang tetapi output daripada DeepLabv3+ adalah lebih tepat daripada hasil daripada rangkaian SegNet. Dapat disimpulkan bahawa pendekatan yang dicadangkan berpotensi tinggi sebagai sistem pemantauan alternatif yang menawarkan maklumat kawasan air dan anggaran paras air untuk pengurusan banjir dan aktiviti berkaitan.

Web: https://doi.org/10.3390/ app11209691

Tarikh Input: 01/04/2022 | Kemaskini: 01/04/2022 | m_fakhrulddin