Diet Astaxanthin Meningkatkan Daya Tahan Penyakit Ikan Siakap Asia, Lates Calcarifer (Bloch, 1790) Terhadap Jangkitan Vibrio Alginolyticus | INSTITUT ANTARABANGSA AKUAKULTUR DAN SAINS AKUATIK
» ARTIKEL » Diet Astaxanthin Meningkatkan Daya Tahan Penyakit Ikan Siakap Asia, Lates calcarifer (Bloch, 1790) terhadap jangkitan Vibrio alginolyticus

Oleh: Keng Chin Lim, Fatimah Md. Yusoff, Mohamed Shariff and Mohd. Salleh Kamarudin

Artikel Disediakan Oleh: Farah Izana Abdullah

Ikan di bawah keadaan akuakultur intensif selalunya tertakluk kepada pelbagai tekanan persekitaran fizikal yang sangat mengehadkan keberkesanan sistem imun mereka dan penentangan terhadap agen patogen seperti bakteria, kulat, parasit dan virus. Astaxanthin mempunyai aplikasi penting dalam industri akuakultur semasa sebagai bahan tambah dalam makanan dan sebagai makanan tambahan, kerana potensi antioksidan dan pelbagai fungsi biologi contohnya pigmentasi kulit atau daging, peningkatan sistem imun, pengurangan tekanan, dan kesan positif terhadap prestasi pertumbuhan dan kelangsungan hidup. Oleh itu, kajian ini dijalankan untuk menyiasat pengaruh tahap pemakanan astaxanthin yang berbeza terhadap pembolehubah hemato-biokimia, imuniti semula jadi, dan rintangan penyakit ikan siakap Asia terhadap V. alginolyticus.

Keputusan eksperimen mendapati bahawa ikan terinfeksi diberi diet Astaxanthin menunjukkan peningkatan ketara pada parameter hematologi seperti kiraan WBC dan RBC, dan paras hemoglobin dan hematokrit; meningkatkan profil biokimia serum seperti AST, 4 ALT, glukosa, kortisol, kolesterol, dan kandungan trigliserida. Selain itu, mekanisme pertahanan imunologi seperti aktiviti lisozim, aktiviti fagositik, aktiviti letusan pernafasan, dan jumlah imunoglobulin serum ikan terinfeksi kelihatan jelas berikutan pengambilan astaxanthin. Selain itu, suplemen dengan diet astaxanthin meningkatkan kadar kemandirian ikan. Oleh itu, diet astaxanthin boleh bertindak sebagai agen imunostimulasi yang berpotensi dalam pengurusan penyakit bakteria, yang akhirnya menyumbang kepada peningkatan kebajikan ikan dan akuakultur yang mampan untuk pertumbuhan ekonomi.

Web: https://doi.org/10.1016/j.fsi.2021.03.025

Tarikh Input: 23/12/2022 | Kemaskini: 23/12/2022 | m_fakhrulddin