Ikan Zebra Berasaskan Hormonal, Mutasi Dan Endokrin Yang Mengganggu Bahan Kimia Sebagai Model Alternatif Untuk Mengkaji Keadaan PCOS Serupa Dengan Model PCOS Mamalia | INSTITUT ANTARABANGSA AKUAKULTUR DAN SAINS AKUATIK
» ARTIKEL » Ikan Zebra Berasaskan Hormonal, Mutasi dan Endokrin yang Mengganggu Bahan Kimia sebagai Model Alternatif untuk Mengkaji Keadaan PCOS Serupa dengan Model PCOS Mamalia

Oleh: Aziz Arshad; Gokul Sudhakaran; Ajay Guru; B. Hari Deva Muthu et al.
Artikel Disediakan Oleh: Farah Izana Abdullah

Zebrafish telah digunakan sebagai model haiwan untuk rawatan sindrom ovari polikistik (PCOS). Sindrom ovari polikistik adalah gangguan hormon yang menyebabkan pembesaran ovari dan sista kecil di pinggir. PCOS Ikan Zebra boleh dicirikan dengan mengukur jumlah paras Testosterone dalam otak dan tisu ovari. Ciri-ciri ikan zebra PCOS biasa yang diperhatikan serupa dengan PCOS mamalia ialah Testosteron berlebihan, tahap metilasi yang diubah, penetasan dan kadar mengawan yang lebih rendah. Ia menjejaskan sehingga 20% wanita dalam usia reproduktif, menjadikannya penyakit endokrin yang paling lazim di kalangan wanita pra-menopaus. Model PCOS telah dibangunkan menggunakan pelbagai kaedah, termasuk androgen, estrogen, anti-progestin, pengubahsuaian genetik, dan pendedahan cahaya yang berpanjangan. Beberapa penemuan penyelidik nampaknya menyokong apa yang diketahui sebelum ini tentang bidang ini: "Laporan menunjukkan pengurangan ketara dalam tahap FSH, LH, dan VTG. Pertumbuhan dan kematangan perkembangan oosit terhalang akibat pendedahan fluorida. Keputusan adalah konsisten dengan padanan estradiol dan testosteron yang lebih rendah dalam kajian terdahulu,” dakwa Sudhakaran.

Membincangkan potensi penambahbaikan, “Data daripada model PCOS mempunyai beberapa batasan, keputusan eksperimen dan mekanisme biologi yang dicadangkan atau ditunjukkan adalah menarik dan patut dikaji lebih lanjut. PCOS tidak boleh diubati, gejala diuruskan dengan menyasarkan ciri PCOS. Model ikan zebra akan bermanfaat untuk pemahaman pantas untuk mendorong PCOS dan pemeriksaan ubatan yang sesuai, "kata mereka. Para penyelidik berpendapat bahawa tahap Testosteron Tinggi mengurangkan aktiviti seksual ikan zebra betina. Ciri-ciri biokimia keadaan ini belum dikaji dan patut dikaji lebih lanjut.

Web: https://doi.org/10.1016/j.lfs.2021.120276

Tarikh Input: 29/03/2023 | Kemaskini: 30/03/2023 | s_humaira