Integrasi Kultur Mikroalga Di Dalam Sistem Akuakultur Berkitar Semula (RAS). | INSTITUT ANTARABANGSA AKUAKULTUR DAN SAINS AKUATIK
» ARTIKEL » Integrasi kultur mikroalga di dalam sistem akuakultur berkitar semula (RAS).

Integrasi kultur mikroalga di dalam sistem akuakultur berkitar semula (RAS).

Ditulis oleh: Dr Norulhuda Mohamed Ramli

Penggunaan sistem akuakultur berkitar semula (RAS) di kalangan penternak ikan semakin meluas kerana sistem ini membolehkan penternak mengawal kuantiti dan kualiti air dengan lebih baik. Nitrifikasi adalah satu proses yang penting di dalam RAS untuk menukarkan sisa yang berbahaya iaitu amonia kepada nitrit, dan nitrit kepada nitrat. Ikan mempunyai takat toleransi yang tinggi terhadap nitrat. Namun, apabila tahap konsentrasi nitrat melebihi paras maksimum yang dibolehkan untuk ikan, iaitu 1000 mg L-1 untuk spesis ikan air tawar, dan 500 mg L-1 untuk spesis ikan air masin (Colt et al., 2006), air kultur daripada RAS mestilah dibuang.

Pembuangan air kultur daripada RAS yang mempunyai paras konsentrasi nitrat yang tinggi ke alam sekitar adalah tidak lestari dan tidak diingini. Salah satu cara untuk menyelesaikan masalah ini ialah dengan mengintegrasikan pengkulturan mikroalga bersama RAS. Mikroalga akan menggunakan nitrat, jadi paras nitrat dalam RAS akan berkurangan. Namun, kaedah ini tidak mendapat perhatian kerana perbezaan konfigurasi sistem antara RAS dan sistem kultur mikroalga (Ramli et al., 2020). Sistem RAS memerlukan masa pengekalan hidraulik (hydraulic retention time, HRT) yang pendek iaitu sekitar 30 minit sehingga beberapa jam, bergantung kepada saiz tangki, untuk mengelakkan sisa terkumpul di dalam RAS (vanRijn, 2007). Sebaliknya, sistem kultur mikroalga memerlukan HRT yang panjang iaitu antara 2 hingga 3 hari untuk membolehkan mikroalga menyerap nutrien dengan efisyen (Takabe et al., 2016). HRT yang tinggi memerlukan sistem kultur mikroalga direka bentuk dengan saiz tangki (isipadu atau luas permukaan) yang tinggi. Ini akan menyebabkan peningkatan kos kepada kos keseluruhan pengeluaran akuakultur. Namun, sekiranya mikroalga berjaya dikultur secara integrasi di dalam sistem RAS, mikroalga ini boleh menjadi sumber pendapatan lumayan kepada penternak ikan, bahkan meningkatkan kelestarian aktiviti akuakultur dalam RAS. Sehubungan itu, usaha masih dijalankan oleh pengkaji di I-Aquas untuk memboleh mikroalga dikultur secara integrasi di dalam RAS.

Bibliografi

Colt, J., Lamoureux, J., Patterson, R., and Rogers, G. (2006). Reporting standards for biofilter performance studies. Aquac. Eng. 34, 377–388. doi:10.1016/j.aquaeng.2005.09.002.

Ramli, N. M., Verreth, J. A. J., Yusoff, F. M., Nurulhuda, K., Nagao, N., and Verdegem, M. C. J. (2020). Integration of Algae to Improve Nitrogenous Waste Management in Recirculating Aquaculture Systems: A Review   . Front. Bioeng. Biotechnol.   8, 1004.

Takabe, Y., Hidaka, T., Tsumori, J., and Minamiyama, M. (2016). Effects of hydraulic retention time on cultivation of indigenous microalgae as a renewable energy source using secondary effluent. Bioresour. Technol. 207, 399–408. doi:10.1016/j.biortech.2016.01.132.

vanRijn, J. (2007). “Denitrification,” in Recirculating Aquaculture, eds. M. B. Timmons and J. M. Ebeling (NY: Cayuga Aqua Ventures), 369–390.

Tarikh Input: 29/07/2022 | Kemaskini: 29/07/2022 | m_fakhrulddin

SXEZWAf~