Kandungan Fenolik Tinggi Dan Ekstrak Semulajadi Kaya Antioksidan Dari Chlorella Sp. Microalgae Oleh Subkritikal Teknologi Air | INSTITUT ANTARABANGSA AKUAKULTUR DAN SAINS AKUATIK
» ARTIKEL » Kandungan Fenolik Tinggi dan Ekstrak Semulajadi Kaya Antioksidan dari Chlorella Sp. Microalgae oleh subkritikal teknologi air

Oleh: Siti Maisurah Zakaria, Siti Mazlina Mustapa Kamal, Mohd Razif Harun, Rozita Omar dan Shamsul Izhar Siajam

Artikel Disediakan Oleh: Farah Izana binti Abdullah

Chlorella sp. mempunyai pelbagai fungsi bagi tujuan aplikasi biologi dan makanan. Mikroalga ini mempunyai kandungan fenolik yang setanding dengan sumber tanaman lain. Sebatian fenolik adalah penyumbang utama kepada keupayaan antioksidan. Oleh itu, mikroalga Chlorella sp. berkemungkinan mempunyai aplikasi penting dan luas dalam industri farmasi dan makanan. Belakangan ini, Subcritical Water Extraction (SW) menjadi teknologi alternatif yang semakin popular untuk pengekstrakan sebatian bioaktif dari sumber semula jadi. Dengan mengekalkan suhu cecair air antara 100 ËšC dan 374 ËšC, serta tekanan di bawah tekanan kritikal 22 MPa semasa pengekstrakan, hal ini dapat membantu menurunkan masa pengekstrakan, kesederhanaan, kos operasi yang lebih rendah, kualiti ekstrak yang lebih tinggi, dan mesra alam. Oleh itu, teknologi SW digunakan untuk memaksimumkan pengekstrakan kandungan fenolik dari Chlorella sp. dan seterusnya menyumbang kepada aktiviti antioksidan. Hasil kajian ini menunjukkan bahawa Chlorella sp. adalah sumber kepada sebatian fenolik yang diinginkan kerana mempunyai aktiviti antioksidan yang tinggi. Tambahan pula, teknologi SW adalah teknik yang sesuai dan mesra alam yang dapat meningkatkan pengekstrakan fenolik dari mikroalga serta dapat menggantikan penggunaan pelarut organik untuk tujuan pengekstrakan sebatian fenolik.

Web: doi:10.3390/molecules22071105

Tarikh Input: 25/08/2021 | Kemaskini: 01/09/2021 | m_fakhrulddin