Oleh: Japar Sidik Bujang, Muta Harah Zakaria, Shiamala Devi Ramaiya
Artikel Disediakan Oleh: Farah Izana binti Abdullah
Debunga mendapat perhatian kerana sifat terapeutik, seperti kesan antibakteria, antikarsinogenik dan imunomodulatornya. Oleh itu, penyelidikan ini bertujuan untuk mengkaji penggunaan produk debunga jagung sebagai makanan atau makanan tambahan untuk kesihatan manusia. Sifat berkhasiat, fenolik, kandungan flavonoid, dan aktiviti antioksidan debunga jagung bunga telah diakses. Komposisi utama debunga jagung bunga adalah karbohidrat (44.30%), diikuti oleh kelembapan (23.38%), protein (17.16%), serat (9.56%), dan abu (4.98%), manakala kandungan terendah diperhatikan untuk lemak mentah (0.62%). Mineral utama ialah kalium (768.50 mg 100 g-1), diikuti oleh natrium (695.10 mg 100 g-1), kalsium (147.20 mg 100 g-1), dan magnesium (97.30 mg 100 g-1). Unsur mikro terdiri daripada besi (49.50 mg 100 g-1) dan zink (30.00 mg 100 g-1). Selain itu, debunga jagung mengandungi jumlah kandungan fenolik dan jumlah kandungan flavonoid yang tinggi serta mempunyai aktiviti antioksidan yang kuat. Memandangkan kesan positif yang dimiliki, debunga jagung bunga boleh berfungsi sebagai sumber makanan masa depan untuk kegunaan manusia dan sebagai sumber sebatian berfungsi dan bioaktif dalam industri nutraseutikal dan farmaseutikal.
Web: https://doi.org/10.1371/journal. pone.0247327
Tarikh Input: 09/05/2022 | Kemaskini: 09/05/2022 | m_fakhrulddin