KESAN MOINA YANG DIPERKAYAKAN TERHADAP PERTUMBUHAN, SURVIVAL, DAN ANALISIS PROKSIMASI UDANG LAUT (Penaeus Monodon) | INSTITUT ANTARABANGSA AKUAKULTUR DAN SAINS AKUATIK
» ARTIKEL » KESAN MOINA YANG DIPERKAYAKAN TERHADAP PERTUMBUHAN, SURVIVAL, DAN ANALISIS PROKSIMASI UDANG LAUT (Penaeus monodon)

Oleh: Nadiah W. Rasdi, Mhd Ikhwanuddin, Syamimi Azman, Murni Karim, Fadhil Syukri and Atsushi Hagiwara

Artikel Disediakan Oleh: Farah Izana binti Abdullah

Terdapat permintaan yang tinggi dalam industri akuakultur untuk makanan hidup sebagai makanan permulaan bagi ikan dan larva krustasea. Moina sp merupakan spesies makanan hidup yang berpotensi kerana ketersediaannya dalam kebanyakan sumber air semula jadi, nilai pemakanan yang tinggi dan berpotensi untuk menggantikan jenis zooplankton lain, yang biasa digunakan dalam akuakultur, seperti Artemia. Kajian ini bertujuan untuk membandingkan analisis kemandirian, pertumbuhan, dan proksimat larva monodon Penaeus yang diberi makan dengan Moina sp yang telah diperkayakan. Larva Penaeus monodon, yang diberi makan pada Moina sp telah diperkaya dengan formula yang berbeza, terdiri daripada yis, minyak kanola, Nannochloropsis sp, dan Chlorella sp. Kadar pertumbuhan spesifik P. monodon tertinggi direkodkan apabila diberi yis diperkaya Moina dengan kadar kemandirian 91.78%. Secara keseluruhan, yis yang diperkaya Moina menunjukkan hasil yang terbaik berbanding kaedah pengayaan lain, terutamanya terhadap komposisi biokimia udang. Tambahan pula, penggunaan yis sebagai pengayaan Moina sp secara tidak langsung membantu industri akuakultur dalam mengurangkan kos pengeluaran termasuk menjimatkan masa dan tenaga kerja.

Web: https://jssm.umt.edu.my/wp-content/uploads/sites/51/2021/07/Article-5-16.3.pdf

Tarikh Input: 18/04/2022 | Kemaskini: 06/10/2022 | m_fakhrulddin

SXEaAAd~