Kesan Nanoplastik Pada Organisma Marin | INSTITUT ANTARABANGSA AKUAKULTUR DAN SAINS AKUATIK
» ARTIKEL » Kesan Nanoplastik pada Organisma Marin

Kesan Nanoplastik pada Organisma Marin

Oleh: Muhammad Rozaimi Mohd Zaki; Ahmad Zaharin Aris
Artikel Disediakan Oleh: Farah Izana Abdullah

Muhammad Aris (2022) melaporkan bahawa nanoplastik boleh berada di alam sekitar sebagai zarah plastik bersaiz nano yang dihasilkan. Ia digunakan secara meluas dalam produk penjagaan diri, seperti pencuci muka, ubat gigi, produk kosmetik, salutan kalis air dan ubat. Jenis mikroplastik dan nanoplastik ini dihanyutkan dan berakhir di persekitaran akuatik, terdedah kepada organisma akuatik. Mikroplastik dan nanoplastik mempunyai pelbagai jenis komposisi polimer, seperti polietilena, polipropilena, polimetil metakrilat dan polistirena. Ekotoksikologi nanoplastik telah dilaporkan secara meluas dalam usaha menangani ketoksikan. T. weissflogi ialah diatom marin yang banyak terdapat dalam ekosistem marin, bersama-sama dengan mikroalga marin yang lain, dan terutamanya menyumbang kepada produktiviti utama global. Sekumpulan saintis mencadangkan agar ikan siakap laut juvenil didedahkan  kepada nanoplastik pada kepekatan antara 0.001 hingga 10 mg/L selama 24–96 jam. Pendedahan itu menyebabkan ekspresi regulasi gen sasaran yang berkaitan dengan metabolisme lipid, gen berkaitan antioksidan, jumlah tahap status oksidatif dan keabnormalan nuklear eritrosit.

Web: http://dx.doi.org/10.1016/j.scitotenv.2022.154757

Gambarajah 1: Sifat dan ciri nanoplastik, serta potensi kesannya terhadap organisma marin, dan potensi peranannya dalam campur tangan dan langkah pencegahan

Tarikh Input: 29/03/2023 | Kemaskini: 29/03/2023 | s_humaira

SXDdNAc~