Ikan biasanya bebas daripada karbohidrat pemakanan untuk keperluan tenaga metabolik mereka. Kanji ialah polisakarida yang terdiri daripada dua polimer glukosa yang berbeza iaitu amilosa dan amilopektin. Jagung adalah sumber yang sesuai untuk Perca flavescens berbanding gandum. Penggabungan sagu dan tepung gandum dalam diet perlu dilakukan dengan berhati-hati. Tiada sumber kanji mempunyai pengaruh yang signifikan terhadap aktiviti amilase midgut berbanding dengan kanji jagung. Kajian masa depan boleh ditumpukan kepada penggunaan tepung talas yang telah dimurnikan dan penggantian separa kanji jagung dengan gandum, talas dan sagu. Pemakanan akuakultuer dengan paras kanji yang boleh dihadam secara optimum memberikan faedah pemakanan, ekonomi dan alam sekitar dalam akuakultur, tetapi kesan sumber kanji yang berbeza terhadap pertumbuhan dan prestasi ikan belum disiasat dengan baik. Dicadangkan bahawa kajian masa depan boleh ditumpukan pada penggunaan tepung talas yang telah dimurnikan dan penggantian separa kanji jagung dengan gandum, talas dan sagu untuk meningkatkan penggunaannya oleh ikan Tinfoil barb.
Web: https://doi.org/10.1016/j.aqrep.2022.101069
Tarikh Input: 29/03/2023 | Kemaskini: 29/03/2023 | s_humaira