Ketoksikan Akut Dan Penilaian Risiko Asid Perfluorooctanoic (PFOA) Dan Perfluorooctanesulfonate (PFOS) Dalam Cladocerans Tropika Moina Micrura | INSTITUT ANTARABANGSA AKUAKULTUR DAN SAINS AKUATIK
» ARTIKEL » Ketoksikan akut dan penilaian risiko asid perfluorooctanoic (PFOA) dan perfluorooctanesulfonate (PFOS) dalam cladocerans tropika Moina micrura

Oleh: Muhammad Raznisyafiq Razak; Ahmad Zaharin Aris dan Azim Haziq Zainuddin

Disediakan Untuk Laman Web Oleh: Farah Izana binti Abdullah

Bahan per- dan polyfluoroalkyl (PFAS) ialah bahan kimia organik sintetik yang terdiri daripada rantai karbon terfluorinasi dan boleh dikelompokkan ke dalam bahan kimia pengganggu endokrin (EDC). PFAS digunakan dalam pelbagai aplikasi seperti salutan permukaan, surfaktan industri, agen rintangan kakisan, dan buih pemadam api. Ini disebabkan PFAS mempunyai ciri-ciri fizikokimia yang berbeza seperti penolak air dan minyak, aktiviti permukaan yang tinggi, rintangan haba dan asid, serta interaksi antara molekul yang lemah. Ciri-ciri ini menyebabkan PFAS kekal dalam persekitaran dan membolehkan bioakumulasi dan biopembesaran dalam rantaian makanan. Kajian ini bertujuan untuk menilai kesan buruk pada peringkat organisasi yang berbeza seperti organ, individu dan populasi. Kajian ini juga bertujuan untuk menggunakan ujian ketoksikan akut untuk menilai ketoksikan PFOS dan PFOA pada pelbagai kepekatan pada M. micrura.

Titik akhir tahap organ boleh menjadi petunjuk awal sebelum organisma tidak bergerak atau dibunuh. Data menunjukkan bahawa pendedahan kepada 5000 μg L− 1 PFOA menurunkan kadar jantung M. micrura sebanyak 38.4 denyutan setiap 30 saat, manakala pendedahan kepada 5000 μg L− 1 PFOS menurunkan kadar denyutan jantung sebanyak 35.5 denyutan setiap 30 saat. Satu lagi kajian melaporkan penemuan bercanggah yang pendedahan kepada peningkatan kepekatan PFOS meningkatkan degupan jantung Daphnia magna sehingga 66,000 μg L− 1. Penemuan yang sama telah ditunjukkan oleh Jeong et al (2018) semasa pendedahan propanolol terhadap D. magna, walaupun pada kepekatan setinggi 1,755,000 μg L− 1. Kajian terdahulu menyerlahkan laluan ketoksikan bahan kimia tertentu dari tahap organ ke arah peringkat atasan organisasi biologi seperti peringkat individu dan populasi.

Kajian ini menyiasat kesan toksikologi PFOA dan PFOS pada M. micrura pada peringkat organisasi berbeza yang terdiri daripada organ, individu dan populasi, berikutan ujian ketoksikan akut. Kedua-dua sebatian telah mengurangkan degupan jantung M. micrura dengan teruk, menunjukkan titik akhir kadar denyutan jantung adalah sensitif untuk digunakan sebagai titik akhir ekologi. Keputusan menunjukkan PFOA lebih toksik berbanding PFOS terhadap M. micrura. Nilai PNECAF untuk PFOA dan PFOS ialah 0.4747 dan 0.5496 μg L− 1, masing-masing. Sementara itu, nilai PNECSSD yang ditemui ialah 1077.0 μg L− 1 (PFOA) dan 172.5 μg L− 1 (PFOS). Ketoksikan dan penilaian risiko seperti nilai PNEC PFOA dan PFOS ialah alat membuat keputusan yang berharga untuk membangunkan kriteria kualiti alam sekitar, berfungsi sebagai garis dasar untuk penilaian saringan, dan menganggar risiko ekologi dalam ekosistem air tawar.

Web: https://doi.org/10.1016/j.chemosphere.2022.137377

Tarikh Input: 27/04/2023 | Kemaskini: 11/05/2023 | s_humaira