Manfaat Tumbuhan Alga | INSTITUT ANTARABANGSA AKUAKULTUR DAN SAINS AKUATIK
» ARTIKEL » Manfaat Tumbuhan Alga

Manfaat Tumbuhan Alga

Oleh: Farah Izana Abdullah

Alga mempunyai pelbagai manfaat dalam pelbagai aspek kehidupan, termasuk kelestarian alam sekitar, industri makanan, farmasi, dan tenaga. Berikut adalah beberapa manfaat utama alga:

1. Sumber Nutrisi:

- Protein dan Vitamin: Beberapa jenis alga, seperti spirulina dan chlorella, kaya dengan protein, vitamin, dan mineral yang penting untuk kesihatan manusia.

1. Industri Makanan:

- Penggunaan Kuliner: Alga digunakan dalam pelbagai produk makanan dan minuman, seperti agar-agar, nori untuk sushi, dan pewarna semula jadi.

1. Pertanian dan Konservasi Tanah:

- Biofertilizer: Alga boleh digunakan sebagai baja semula jadi atau biofertilizer untuk meningkatkan kesuburan tanah.

1. Industri Farmasi dan Kosmetik:

- Senyawa Bioaktif: Beberapa jenis alga mengandungi senyawa bioaktif yang boleh digunakan dalam industri farmasi dan kosmetik untuk kegunaan kesihatan dan kecantikan.

1. Tenaga Boleh Diperbaharui:

- Biofuel: Alga boleh diubah menjadi biofuel, seperti biodiesel atau bioetanol, dalam usaha mencari alternatif tenaga boleh diperbaharui.

1. Pengurusan Air dan Limbah:

- Fitoremediasi: Beberapa jenis alga boleh digunakan untuk fitoremediasi, iaitu membersihkan air daripada pencemar dan logam berat.

- Pemprosesan Limbah: Alga boleh digunakan dalam sistem pemprosesan sisa untuk mengurangkan tahap nutrien berlebihan.

1. Penyelidikan Ilmiah dan Penyelidikan:

- Penyelidikan Perubatan: Alga digunakan dalam penyelidikan perubatan untuk mengembangkan ubat-ubatan baru dan terapi untuk penyakit tertentu.

1. Mitigasi Perubahan Iklim:

- Penyerapan Karbon: Pertumbuhan alga yang cepat boleh membantu menyerap karbon dioksida dari atmosfer, menyumbang kepada mitigasi perubahan iklim.

1. Industri Kertas dan Tekstil:

- Bahan Baku Industri: Beberapa jenis alga boleh digunakan sebagai bahan baku dalam industri kertas dan tekstil.

1. Akuakultur dan Makanan Ternak:

- Makanan Akuakultur: Alga boleh digunakan sebagai makanan dalam penanaman ikan dan organisma akuakultur lainnya.

- Makanan Ternak: Beberapa jenis alga boleh dimanfaatkan sebagai makanan tambahan untuk ternak.

Manfaat alga menunjukkan potensi besar dalam pelbagai aplikasi dan memberikan sumbangan positif kepada kelestarian dan kesihatan alam sekitar.

Tarikh Input: 14/12/2023 | Kemaskini: 08/01/2024 | izana.abdullah

SXEcXAR~