Pendekatan Geochemometric Kepada Penilaian Risiko Kualiti Air Tanah Dan Kesihatan Logam Berat Rizab Permainan Yankari Dan Sekitarnya, Nigeria Timur Laut | INSTITUT ANTARABANGSA AKUAKULTUR DAN SAINS AKUATIK
» ARTIKEL » Pendekatan Geochemometric kepada Penilaian Risiko Kualiti Air Tanah dan Kesihatan Logam Berat Rizab Permainan Yankari dan Sekitarnya, Nigeria Timur Laut

Oleh: Josiah Nuhu Jabbo; Noorain Mohd Isa; Ahmad Zaharin Aris et al.
Artikel Disediakan Oleh: Farah Izana Abdullah

Dalam 'Pendekatan Geochemometric terhadap kualiti air bawah tanah dan penilaian risiko kesihatan logam berat Yankari Game Reserve dan sekitarnya, Northeast Nigeria', pasukan penyelidik menyatakan bahawa proses yang merosakkan bumi mungkin membawa bahan cemar daripada sumber geogenik dan membebaskan unsur-unsur yang berpotensi toksik ke dalam larutan melalui hakisan. Logam berat boleh terlepas ke dalam air dalam kuantiti yang banyak melalui pelepasan kenderaan, pengurusan sisa yang tidak betul, pembakaran bahan api fosil, aplikasi agrokimia, efluen industri dan pengairan daripada pelbagai aktiviti seperti perlombongan, pemprosesan logam dan pertanian. Aktiviti antropogenik mungkin mempunyai kesan yang ketara ke atas sebaran logam berat dalam persekitaran. Keperluan untuk pantauan berpanjangan; sebaliknya, jika tidak dikawal, mungkin terkumpul di dalam badan dan menyebabkan pelbagai gangguan organ. Kepekatan empat puluh satu sampel air daripada dua puluh mata air semula jadi, lima belas lubang gerudi, lima telaga yang digali dengan tangan, dan satu aliran telah dikesan. Sembilan logam berat telah dianalisis dengan Spektrometri Penyerapan Atom Api.

Web: https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2021.129916.

Tarikh Input: 20/02/2023 | Kemaskini: 29/03/2023 | s_humaira