Pengaruh Cahaya Pada Pengeluaran Biojisim Dan Lipid Dalam Penanaman Mikroalga | INSTITUT ANTARABANGSA AKUAKULTUR DAN SAINS AKUATIK
» ARTIKEL » Pengaruh cahaya pada pengeluaran biojisim dan lipid dalam penanaman mikroalga

Pengaruh cahaya pada pengeluaran biojisim dan lipid dalam penanaman mikroalga

Oleh: Penz Penz Kwan, Sanjoy Banerjee, Mohamed Shariff, Fatimah Md. Yusoff

Artikel Disediakan Oleh: Farah Izana Abdullah

Mikroalga atau dikenali sebagai emas hijau, telah dilaporkan sebagai sumber protein tumbuhan yang mampan, makanan haiwan, suplemen kesihatan, biopemulihan dan pewarna semula jadi. Mikroalga menghasilkan sebatian berharga seperti protein dan lipid. Selain itu, mikroalga boleh menghasilkan karotenoid, ω-3 asid lemak, vitamin dan pigmen lain. Selain itu, komponen biojisim mikroalga seperti mikroalga yang dinyahlemak boleh digunakan sebagai makanan ikan, untuk menghasilkan polisakarida ekstraselular dan biogas. Penanaman mikroalga memerlukan cahaya. Tenaga cahaya boleh diperoleh daripada cahaya matahari semulajadi atau lampu. Penggunaan diod pemancar cahaya (LED) sebagai sumber cahaya semakin mendapat perhatian berbanding lampu pendarfluor konvensional kerana nisbah penukaran tenaga yang lebih tinggi, pelesapan haba yang lebih rendah dan aplikasinya yang fleksibel dalam fotobioreaktor. Selain itu, spektrum LED yang sempit boleh menggalakkanpenghasilan  sebatian khusus dalam mikroalga dengan cekap. Secara amnya, LED biru dan merah memberikan panjang gelombang terbaik untuk pengeluaran biojisim. Walau bagaimanapun, LED biru dan hijau adalah yang terbaik untuk pengeluaran lipid. Selalunya, pertumbuhan mikroalga menggunakan cahaya putih adalah setanding dengan merah dan/atau biru kerana julat spektrum cahaya putih adalah luas dan terdiri daripada spektrum merah dan biru.

Web: DOI: 10.1111/are.15023

Tarikh Input: 01/04/2022 | Kemaskini: 01/04/2022 | m_fakhrulddin