Pengekodan Meta DNA Najis Mendedahkan Corak Komuniti Bakteria Novel Terrapin Sungai Selatan (Batagur Affinis) Yang Terancam Kritikal | INSTITUT ANTARABANGSA AKUAKULTUR DAN SAINS AKUATIK
» ARTIKEL » Pengekodan meta DNA najis mendedahkan corak komuniti bakteria novel Terrapin Sungai Selatan (Batagur affinis) yang terancam kritikal

Oleh: Mohd Hairul Mohd Salleh; Yuzine Esa; Mohamad Syazwan Ngalimat et al.
Artikel Disedikan Oleh: Farah Izana Abdullah

Pasukan dari Persatuan Pemuliharaan Penyu Malaysia yang diketuai oleh Mohd Salleh (2022) melaporkan dalam 'metabarcoding DNA najis mendedahkan bahawa corak komuniti bakteria novel Batagur affinis' yang terancam secara kritikal, telah disenaraikan sebagai sangat terancam dalam Senarai Merah IUCN sejak 2000 (IUCN, 2001).

Kajian ini bertujuan untuk mencirikan dan membandingkan komuniti bakteria di dalam najis antara B. affinis sangkar dan liar menggunakan pendekatan pengekodan metabar. Telah ditentukan bahawa kebanyakan sampel najis B.Affinis terancam menunjukkan wujud komuniti bakteria yang serupa. B. affinis liar biasanya memakan ikan dan invertebrata kecil yang dikesan mempunyai kepekatan Fusobacteria yang tinggi.

Sampel B. affinis mempunyai komuniti bakteria yang berbeza dengan varians dalam kumpulan yang lebih ketara.

Penulis mencadangkan penggunaan beberapa farmaseutikal untuk rawatan penyakit dan memerangi sebarang kemungkinan jangkitan berkaitan bakteria oportunistik. Kelaziman bakteria dipengaruhi oleh diet perumah.

Sebanyak tujuh sampel najis telah dikumpul daripada B. affinis dewasa sangkar dan liar secara aseptik, merentasi pantai Timur dan Barat semenanjung Malaysia. DNA telah diekstrak daripada sampel, dan gen 16S rRNA telah dibanyakkan menggunakan tindak balas rantai polimerase. Beberapa kesimpulan mereka mungkin memberikan titik balas kepada kerja awal dalam bidang ini: "Walaupun Parabacteroides biasanya dikaitkan dengan saluran gastro usus haiwan, Parabacteroides juga telah dicadangkan sebagai bakteria komensal. Bagaimanapun, beberapa kajian telah melaporkan bahawa Parabacteroides boleh dikenal pasti sebagai patogen,” dakwa Salleh. Penulis berpendapat bahawa jurang penyelidikan yang masih diperlukan adalah pada mikroorganisma berbahaya seperti virus, bakteria, parasit dan kulat. Penyelidikan masa depan boleh melihat kesan filum dan genus dominan terhadap kesihatan dan produktiviti B. affinis.

Web: DOI 10.7717/peerj.12970

Tarikh Input: 20/02/2023 | Kemaskini: 29/03/2023 | s_humaira