Pengeluaran Pelet Terapung Yang Mengandungi Kanji Talas Dan Beras Hancur | INSTITUT ANTARABANGSA AKUAKULTUR DAN SAINS AKUATIK
» ARTIKEL » Pengeluaran pelet terapung yang mengandungi kanji talas dan beras hancur

Pengeluaran pelet terapung yang mengandungi kanji talas dan beras hancur

Ditulis oleh: Dr. Clement de Cruz

 

Kesan sumber kanji (talas dan beras hancur) dan suhu penyemperitan (125, 140, 155 dan 170 °C) telah dijalankan ke atas sifat fizikal pelet tersemperit. Campuran yang mengandungi kanji talas atau beras hancur telah diekstrusi menggunakan penyemperit skru tunggal dan tiga zon profil suhu barrel ditetapkan pada 70, 90, dan 100 °C. Kandungan lembapan (MC), nisbah pengembangan (ER), ketumpatan pukal (BD), kebolehapungan (F), indeks ketahanan pelet (PDI), indeks penyerapan air (WAI), dan indeks keterlarutan air (WSI) telah dianalisis. Keputusan menunjukkan kesan ketara ke atas sifat fizikal pelet tersemperit semasa peningkatan suhu penyemperitan dan perubahan sumber kanji daripada talas berbanding beras hancur. Nisbah pengembangan , indeks ketahanan pelet dan indeks penyerapan air dicatatkan dalam diet ikan yang mengandungi kanji beras hancur berbanding diet yang mengandungi kanji talas. Peningkatan suhu tersemperit daripada 125 kepada 170 °C memberi kesan ketara kepada sifat fizikal pelet yang mengandungi kanji talas dan beras hancur. Nilai ER, PDI, dan WAI meningkat dengan ketara sebanyak 7.0, 3.5, 103.6, 0.1 dan 13.5%, apabila suhu penyemperitan meningkat daripada 125 kepada 170 °C. Sebaliknya, terdapat penurunan ketara dalam ketumpatan pukal dan nilai indeks keterlarutan air sebanyak 9.4 dan 12.2%, apabila suhu penyemperitan meningkat daripada 125 hingga 170 °C. Kajian ini menunjukkan bahawa kemasukan kanji talas dan beras hancur dalam diet ikan mempunyai potensi yang baik untuk digunakan sebagai sumber kanji baharu dalam menghasilkan pelet terapung tersemperit yang berkualiti tinggi. Talas masih kurang digunakan dalam pemprosesan makanan. Oleh itu, kertas kerja ini akan memberi peluang kepada pengkaji lain untuk lebih memberi perhatian terhadap pemprosesan makanan dan kebolehcernaan ikan menggunakan talas. Keadaan optimum yang disyorkan untuk menghasilkan pelet terapung dalam diet yang mengandungi kanji taro dan beras hancur dengan menggunakan penyemperit skru tunggal ialah minimum 250 g/kg, kandungan lembapan campuran 400 g/kg, profil suhu penyemperitan 170 °C.

Tarikh Input: 31/10/2022 | Kemaskini: 31/10/2022 | m_fakhrulddin

PERKONGSIAN MEDIA

INSTITUT ANTARABANGSA AKUAKULTUR DAN SAINS AKUATIK
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-9769 8100
03-9769 8953
SXDdWAG~