Penilaian Aliran Alam Sekitar Sistem Sungai Tropika Menggunakan Kaedah Indeks Hidrologi | INSTITUT ANTARABANGSA AKUAKULTUR DAN SAINS AKUATIK
» ARTIKEL » Penilaian Aliran Alam Sekitar Sistem Sungai Tropika Menggunakan Kaedah Indeks Hidrologi

Oleh: Mohammad Haroon Hairan, Nor Rohaizah Jamil and Moriken Camara

Artikel Disediakan Oleh: Farah Izana Abdullah

Objektif utama kajian ini adalah untuk menilai aliran persekitaran Sungai Selangor berdasarkan pendekatan penilaian aliran alam sekitar asas dan kaedah penarafan hidrologi dengan menggunakan perisian GEFC dan IHA. Sungai tropika diiktiraf sebagai salah satu ekosistem yang paling penting dan besar kerana faedah ekologi dan sosialnya. Walau bagaimanapun, kebanyakannya telah bertukar menjadi kawasan panas biologi akibat perubahan guna tanah yang pesat akibat daripada penebangan hutan dan pembandaran. Malaysia, sebagai salah satu ekonomi yang paling pesat berkembang, sedang menuju ke arah penebangan hutan dan pembandaran yang mengancam ekosistem akuatik sungai tempatan.

Sungai Selangor yang menyediakan air minuman untuk lebih lapan juta penduduk perlu diberi perhatian khusus. Sungai telah diubah, secara kuantitatif dan kualitatif. Walaupun hujan lebat, sungai mengalami kemarau yang kerap. Kajian ini menilai status aliran persekitaran Sungai Selangor menggunakan perisian GEFC dan IHA dengan menganalisis rejim kerpasan dan aliran sungai. Garis arah aliran kerpasan umum menunjukkan peningkatan dalam jumlah kerpasan tetapi, apabila dianalisis lebih lanjut, peningkatan ini dilihat pada bulan Jun dan Oktober. Sepanjang sepuluh bulan yang berbaki dalam setahun, hanya Disember mempunyai taburan hujan yang stabil di mana tiada penurunan mahupun peningkatan dicatatkan dalam kecerunan garis arah alirannya, manakala baki sembilan bulan dalam tahun mempunyai garis arah aliran menurun dengan ketara. Walau bagaimanapun, kajian holistik lanjut disyorkan untuk analisis terperinci tentang kesan empangan terhadap biodiversiti akuatik dan perkhidmatan ekosistem Lembangan Sungai Selangor.

Tarikh Input: 23/12/2022 | Kemaskini: 23/12/2022 | m_fakhrulddin

SXDdJAA~