Probiotik Berbilang Strain: Fungsi, Keberkesanan Dan Formulasi Untuk Aplikasi Akuakultur | INSTITUT ANTARABANGSA AKUAKULTUR DAN SAINS AKUATIK
» ARTIKEL » Probiotik berbilang strain: Fungsi, keberkesanan dan formulasi untuk aplikasi akuakultur

Oleh: Puvaneswari Puvanasundram, Chou Min Chong, Suriana Sabri, Md. Sabri Yusoff, Murni Karim

Pengarang: Farah Izana Abdullah

Aplikasi probiotik sebagai salah satu bahan tambahan makanan berfaedah dalam akuakultur telah menunjukkan kesan yang ketara ke atas rintangan penyakit, pertumbuhan, tindak balas imun serta kesan positif lain ke atas perumah yang dikultur. Penggunaan kemoterapi dan antibiotik spektrum luas membawa kepada kemunculan bakteria rintangan antibiotik. Oleh itu, probiotik sebagai strategi tambahan boleh menjadi alternatif sebagai alat mesra alam untuk menangani wabak penyakit. Probiotik pelbagai strain memberikan lebih banyak manfaat kepada organisma akuatik kerana ia memberikan kesan sinergistik berbanding penggunaan probiotik satu strain. Salah satu faedah utama probiotik berbilang strain adalah perencatan pelbagai patogen marin dan air tawar dengan meningkatkan kadar survival perumah. Konsep probiotik berbilang strain juga banyak digunakan dalam akuakultur untuk meningkatkan imuniti tidak spesifik perumah dari segi tindak balas imun semula jadi dan adaptif. Peningkatan  parameter pertumbuhan termasuk peningkatan berat badan, kadar pertumbuhan khusus, dan nisbah kecekapan protein juga lazimnya diperhatikan dalam perumah  probiotik berbilang strain. Aplikasi probiotik berbilang strain merangkumi banyak aspek seperti menggalakkan pertumbuhan, perencatan patogen, tindak balas imun yang lebih baik, dan banyak faedah lain. Potensi organisma probiotik individu untuk bertindak secara sinergi atau aditif apabila dalam campuran, berpotensi besar untuk kegunaan masa depan dalam merawat pelbagai penyakit dalam akuakultur.

Web: https://doi.org/10.1016/j.aqrep.2021.100905

Tarikh Input: 29/06/2022 | Kemaskini: 29/06/2022 | m_fakhrulddin