Sifat Mekanikal Mortar Ringan Diubah Suai Dengan Gentian Buah Kelapa Sawit Dan Serbuk Tayar | INSTITUT ANTARABANGSA AKUAKULTUR DAN SAINS AKUATIK
» ARTIKEL » Sifat mekanikal mortar ringan diubah suai dengan gentian buah kelapa sawit dan serbuk tayar

Oleh: Farah Nora Aznieta Abd. Aziz, Sani Mohammed Bida, Noor Azline Mohd. Nasir Mohd Saleh Jaafar

Artikel Disediakan Oleh: Farah Izana Abdullah

Bahan konkrit agregat ringan (LWAC) telah digunakan selama lebih 2000 tahun, dan penggunaannya telah meluas sejak 90 tahun yang lalu kerana ia mempunyai ketumpatan yang rendah dan seterusnya akan mengurangkan jumlah berat pada anggota struktur yang lebih rendah, yang mengurangkan masa pembinaan dan keseluruhan kos pembinaan. Beberapa percubaan telah dibuat untuk memasukkan zarah tayar buangan dalam bentuk kasar, halus dan gabungan kedua-dua dalam konkrit dan mortar sejak dua dekad yang lalu. Penggabungan zarah sisa tayar dalam konkrit dan mortar telah dilaporkan menghasilkan sifat mekanikal yang rendah bagi campuran komposit. Oleh itu, bahan kimia dan bahan tambahan diperkenalkan untuk meningkatkan kekuatan, tetapi campuran menjadi lebih mahal. Dalam penyelidikan ini, gentian buah kelapa sawit digunakan sebagai pendekatan yang lebih hijau dan lebih kos efektif untuk meningkatkan kekuatan komposit mortar serbuk tayar. Penambahan gentian buah kelapa sawit ke dalam matriks mengakibatkan peningkatan nilai serapan air disebabkan kandungan lompang serat yang tinggi menyebabkan lebih banyak penyerapan air semasa penghidratan.

Web: https://doi.org/10.1016/j.conbuildmat.2014.09.100

Tarikh Input: 30/11/2021 | Kemaskini: 30/11/2021 | nsyahirah