Sintesis, Pencirian Dan Aplikasi Bioperubatan Nanozarah Perak | INSTITUT ANTARABANGSA AKUAKULTUR DAN SAINS AKUATIK
» ARTIKEL » Sintesis, Pencirian dan Aplikasi Bioperubatan Nanozarah Perak

Sintesis, Pencirian dan Aplikasi Bioperubatan Nanozarah Perak

Oleh: Ashwini Naganthran, Gayathiri Verasoundarapandian and Murni Karim

Artikel Disediakan Oleh: Farah Izana Abdullah

Nanopartikel perak ialah zarah yang berjulat antara 1 hingga 100 nm. Nanopartikel ini unik kerana saiznya yang kecil, nisbah luas permukaan kepada isipadu yang besar, kapasiti pembawa yang tinggi, kereaktifan yang tinggi dan variasi sifat permukaan yang mudah. Nanozarah telah dihasilkan melalui pelbagai persediaan, termasuk secara fizikal, kimia dan biologi. Kaedah fizikal untuk sintesis nanozarah perak termasuk penyejatan-kondensasi, ablasi laser, kaedah pemendapan atom logam terlarut (SMAD) dan pengilangan bebola dan penyinaran gamma. Kaedah kimia adalah cara yang paling konvensional untuk mensintesis nanopartikel perak. Medium sintesis boleh menjadi pelarut organik atau akueus. Sintesis kimia melibatkan penggunaan bahan kimia toksik dan berbahaya yang boleh berpotensi membahayakan alam sekitar. Bahan kimia toksik ini boleh diserap pada nanopartikel dan membawa kepada toksik dan kesan buruk jika digunakan dalam aplikasi perubatan. Sintesis biologi nanozarah perak adalah kaedah yang paling mudah, tidak toksik, namun paling mesra alam untuk menghasilkan nanozarah perak berkualiti tinggi. Sintesis laluan biologi memerlukan organisma hidup seperti bakteria, kulat, tumbuhan dan alga.

Penyelidik mengelaskan pencirian zarah nano yang mereka sediakan mengikut sifat struktur, optik atau elektriknya. Pencirian struktur zarah nano dibahagikan lagi kepada morfologi, struktur kristal, dan komposisi. Aplikasi nanopartikel perak dalam aplikasi bioperubatan memainkan peranan penting yang menyumbang kepada pembangunan agen antimikrob baru, salutan biomaterial dan peranti perubatan, formulasi penghantaran ubat, platform pengesanan dan diagnosis, bahan pemulihan dan penjanaan semula tisu serta alternatif terapeutik yang dipertingkatkan prestasi. Selain itu, nanopartikel perak boleh digabungkan sebagai bahan tambahan ke dalam membran, simen tulang, tapak gigi palsu, implan gigi, tulang patah, kateter dan hidrogel untuk mencegah atau mengurangkan pembentukan biofilm atau sebarang patogen perubatan serta memperbaiki dan mempercepatkan pemulihan pertumbuhan tulang. pemulihan luka dan gusi.

Web: https://doi.org/10.3390/ma15020427

Tarikh Input: 30/01/2023 | Kemaskini: 30/01/2023 | m_fakhrulddin