Taburan Dan Sumber Air Larian Pertanian Di Kawasan Aktif Penternakan Kerang, Bagan Pasir, Perak, Malaysia | INSTITUT ANTARABANGSA AKUAKULTUR DAN SAINS AKUATIK
» ARTIKEL » Taburan dan sumber air larian pertanian di kawasan aktif penternakan kerang, Bagan Pasir, Perak, Malaysia

Oleh: Amirul Azuan Md Joni, Ferdius Mohamat-Yusuff, Nurhanin Aqila Mohammed Noor

Artikel Disediakan Oleh: Farah Izana binti Abdullah

Penggunaan meluas agrokimia dalam pertanian moden telah membawa kepada pencemaran melalui saluran air, akhirnya mengancam ekosistem akuatik dan pantai. Kebanyakan sebatian ini memasuki badan air melalui air larian permukaan. Bahan pencemar sedemikian akhirnya tenggelam dalam dasar muara dan dengan itu menjadi ancaman utama kepada organisma akuatik dan akuakultur. Negeri Perak terkenal sebagai antara penyumbang utama industri akuakultur khususnya aktiviti penternakan kerang. Walau bagaimanapun, maklumat tentang kesan air larian pertanian dalam kawasan akuakultur masih terhad. Oleh itu, penilaian kesan air larian pertanian terpilih, khususnya glifosat, nitrat, dan ammonia dalam air dasar, serta sumbernya di kawasan penternakan kerang yang aktif di Bagan Pasir, Perak, Malaysia telah dijalankan. Secara amnya, glifosat, nitrat dan ammonia terdapat di dalam tapak kajian dengan kepekatan purata masing-masing 37.44 μg/l, 1.65 mg/l dan 0.37 mg/l. Kesemua aras kompaun sasaran di kawasan penternakan kerang aktif Bagan Pasir masih dianggap sangat rendah dan tidak mungkin memberi kesan negatif kepada kerang dan spesies lain di kawasan tersebut. Glyphosate dan nitrat mungkin berasal dari sumber pedalaman manakala paras ammonia seragam dan rendah mungkin berasal dari asal litogenik. Oleh itu, pemantauan berterusan tetap digalakkan.

Web: https://doi.org/10.1016/j.marpolbul.2021.112276

Tarikh Input: 09/05/2022 | Kemaskini: 09/05/2022 | m_fakhrulddin