Tafsiran Masa Bagi Hidrokimia Air Bawah Tanah Di Bawah Pengaruh Aktiviti Guna Tanah | INSTITUT ANTARABANGSA AKUAKULTUR DAN SAINS AKUATIK
» ARTIKEL » Tafsiran Masa Bagi Hidrokimia Air Bawah Tanah Di Bawah Pengaruh Aktiviti Guna Tanah

disediakan oleh : Dr. Noorain Mohd Isa

Air bawah tanah di Selangor telah digunakan secara meluas untuk sektor perindustrian dan pertanian serta untuk pembekal air minuman dan kegunaan domestik di kawasan tertentu. Penggunaan air bawah tanah secara meluas adalah untuk menampung permintaan air tawar yang tinggi. Walaupun bertindak sebagai pengganti utama untuk air tawar, mereka tidak terkecuali untuk dieksploitasi. Mengeluarkan air bawah tanah dari telaga yang digali biasanya datang dengan kesan negatif asas yang tidak terkawal, tidak dirawat dan tidak dipantau. Tingkah laku sedemikian mengancam lagi ketersediaan air bawah tanah yang segar. Melihat kepada data yang diperoleh dari 2015 – 2019, Jabatan Alam Sekitar (JAS) telah memantau status air bawah tanah berdasarkan parameter fizikokimianya di sekitar daerah Petaling dan Sepang. Data pada indeks air bawah tanah memaparkan kebanyakan stesen adalah lebih baik untuk dirawat sebelum digunakan. Pembangunan sepanjang tahun membuat perubahan ketara apabila beberapa telaga telah beralih daripada status baik kepada tidak sesuai untuk diminum. Sebahagian daripada bahan pencemar dalam air bawah tanah sama ada terkumpul atau dicairkan. NO3 dan Mn misalnya terkumpul dari 2015 hingga 2019 kerana penggunaan tanah khususnya mengamalkan aktiviti perindustrian dan pertanian. Aktiviti antropogenik seperti efluen perbandaran yang dibuang, air larian pertanian yang mengandungi sejumlah besar baja kimia, dan pemendapan atmosfera semuanya bertanggungjawab terhadap pencemaran ini dalam air bawah tanah. Sementara itu, kepekatan Cr dan Zn telah bertambah baik disebabkan oleh proses pencairan.

Tarikh Input: 24/09/2022 | Kemaskini: 24/09/2022 | m_fakhrulddin

SXDdPAp~