Tahap Pencemaran Air Bawah Tanah Akuifer Pulau Kapas | INSTITUT ANTARABANGSA AKUAKULTUR DAN SAINS AKUATIK
» ARTIKEL » Tahap pencemaran air bawah tanah akuifer Pulau Kapas

Tahap pencemaran air bawah tanah akuifer Pulau Kapas

Di pulau tropika kecil, penyimpanan air bawah tanah adalah terhad dan merupakan satu-satunya sumber untuk membekalkan air untuk keperluan domestik. Pulau Kapas bergantung sepenuhnya pada sumber air bawah tanah untuk bekalan air tawarnya untuk masyarakat setempat dan pelancong seperti air minum, aktiviti pertanian dan penggunaan domestik. Oleh kerana Pulau Kapas mendapat perhatian besar untuk kegiatan pelancongan, terdapat permintaan tinggi untuk air tawar. Untuk memenuhi keperluan permintaan air tawar tersebut, pengambilan air bawah tanah secara berlebihan dipraktikkan secara meluas, hal ini mempengaruhi kesegaran air bawah tanah akibat kemasukkan air laut. Fenomena ini menjadikan kualiti air tanah segar tidak sesuai untuk digunakan oleh manusia. Oleh itu, status salinisasi atau penyegaran air bawah tanah Pulau Kapas serta mekanisme pengawalan kimia dikenal pasti. Hasil kajian menunjukkan bahawa komponen mineral utama di Pulau Kapas adalah Ca-HCO3, yang menyumbang kepada komposisi kimia air bawah tanah. Oleh itu, kerangka institusi mesti memastikan bahawa perencanaan dan pengembangan, kegiatan pemantauan dan pengelolaan sumber air dilakukan di pulau-pulau kecil di peringkat nasional. Peraturan dan penguatkuasaan diperlukan untuk perlindungan air bawah tanah yang lebih baik, terutama di pulau-pulau kecil.

Web: 10.1016/j.scitotenv.2012.08.069

Tarikh Input: 29/10/2021 | Kemaskini: 29/10/2021 | m_fakhrulddin