Teknologi Pemprosesan Sisa Akuakultur | INSTITUT ANTARABANGSA AKUAKULTUR DAN SAINS AKUATIK
» ARTIKEL » Teknologi Pemprosesan Sisa Akuakultur

Teknologi Pemprosesan Sisa Akuakultur

Oleh: Farah Izana Abdullah

Teknologi pemprosesan sisa akuakultur bertujuan untuk menguruskan limbah yang dihasilkan oleh operasi akuakultur secara cekap, mesra alam, dan lestari. Beberapa teknologi pemprosesan sisa akuakultur termasuk:

1. Sistem Pengolahan Lumpur Lumpur Akuakultur:

- Pemisahan Pepejal dan Cecair: Memisahkan bahan pepejal daripada limbah cecair untuk mengurangkan jumlah limbah dan memudahkan pengurusan.

- Pemisahan Nutrien: Memanfaatkan teknologi untuk memisahkan dan mengitar semula nutrien berharga daripada limbah, seperti nitrogen dan fosfor.

1. Bioremediasi:

- Penggunaan Mikroorganisma: Memanfaatkan mikroorganisma, seperti bakteria atau alga, untuk membersihkan limbah dengan mendecompose senyawa organik dan mengurangkan tahap pencemaran.

- Kolam Bioremediasi: Menggunakan kolam yang diisi dengan mikroorganisma untuk mengolah limbah sebelum dibuang ke alam sekitar.

1. Pembersihan Air dan Sistem Penurasan:

- Teknologi Penurasan: Menggunakan penuras fizikal atau kimia untuk mengeluarkan pepejal dan zat terlarut dari limbah akuakultur.

- Teknologi Pembersihan Air: Menggunakan teknologi seperti ozonasi atau UV untuk membersihkan air limbah sebelum dikembalikan ke alam sekitar.

1. Pemisahan Minyak dan Lemak:

- Pemisah Minyak: Menggunakan peranti pemisah minyak untuk menyingkirkan minyak dan lemak dari limbah cecair.

1. Konversi Limbah menjadi Tenaga:

- Digester Anaerobik: Mengubah limbah organik menjadi biogas melalui proses anaerobik, yang boleh digunakan sebagai sumber tenaga.

- Pemanfaatan Biogas: Menggunakan biogas yang dihasilkan dari limbah sebagai sumber tenaga untuk kegunaan operasi atau penghasilan elektrik.

1. Sistem Akuakultur Recirculating (RAS):

- Pemprosesan Air Sistem Tertutup: Memanfaatkan sistem yang mengitar semula air untuk mengoptimalkan penggunaan air dan mengurangkan limbah.

- Penurasan Lanjutan: Menggunakan teknologi penurasan yang canggih untuk menyingkirkan pepejal dan zat terlarut yang lebih halus.

1. Pemprosesan dan Penggunaan Semula Sisa Makanan:

- Penggunaan Semula Makanan: Memproses sisa makanan untuk digunakan semula atau diolah menjadi produk lain.

Penggunaan teknologi pemprosesan sisa akuakultur tidak hanya membantu mengurangkan kesan negatif terhadap alam sekitar, tetapi juga boleh memberikan manfaat tambahan, seperti penjimatan kos dan potensi pendapatan tambahan melalui pemanfaatan produk yang dihasilkan dari limbah.

Tarikh Input: 24/11/2023 | Kemaskini: 08/01/2024 | izana.abdullah

SXEcQAe~