08 Ogos CLSU And UPM Hold Global Lecture Series: Aquaculture And Beyond | INSTITUT ANTARABANGSA AKUAKULTUR DAN SAINS AKUATIK
» BERITA » 08 Ogos CLSU and UPM Hold Global Lecture Series: Aquaculture and Beyond

08 Ogos CLSU and UPM Hold Global Lecture Series: Aquaculture and Beyond

Dengan lebih dari 150 peserta yang hadir baik secara bersemuka dan diatas talian, Global Lecture Series: Aquaculture and Beyond telah berjaya diadakan pada 28 jully 2023 lalu di Academic Affairs Amphitheater of the Central Luzon State University. Siri Kuliah Global ini merupakan hasil dari kerjasama yang kuat antara Universiti Putra Malaysia (UPM) dan Central Luzon State University (CLSU).
Selain para ahli dan dosen ternama dari UPM, acara ini juga dihadiri oleh Prof. Evaristo A. Abella, Wakil Rektor Bidang Administrasi, anggota staf dari College of Fisheries and Freshwater Aquaculture, mahasiswa internasional, dan tamu lainnya.
Kuliah pertama adalah tentang "Polutan yang Muncul di Lingkungan Perairan" yang dibawakan oleh Prof. Dr. Ahmad Zaharin Asis, Direktur Institut Internasional Akuakultur dan Ilmu Perairan. Beliau menyatakan bahwa polutan yang muncul ini menjadi perhatian yang signifikan bagi populasi global dalam beberapa tahun terakhir, karena kemungkinan bahaya yang ditimbulkan terhadap lingkungan akuatik dan kesehatan manusia. Topik kedua, "Praktik Akuakultur Pintar Berdasarkan IoT (Internet of Things)", dibawakan oleh Assoc. Prof. Dr. Ahmad Fikri Abdullah, Ketua Unit Laboratory Ekosistem dan Pengurusan Akuatik. Sistem manajemen akuakultur pintar berbasis IoT ini baru-baru ini mendapatkan banyak perhatian untuk memenuhi permintaan produk akuakultur yang terus meningkat.

May be an image of 19 people, dais, newsroom and text that says 'CF NEWS Global Lecture Series: Sustainable Aquacutture AquaculturBeod and Bevond CLSU and UPM Hold Global Lecture Series: Aquaculture and Beyond With more than 150 participants in attendance both from face-to-face and online, the Global Lecture Series: Aquaculture and Beyond was successfully held last July 28, 2023 at the Academic Affairs Amphitheater of the Central Luzon State University. This Global Lecture Series is a product of a strong partnership between the Universiti Putra Malaysia (UPM) and Central Luzon State University (CLSU). cf.clsu.edu.ph cof@clsu.edu.ph facebook.com/collegoffisheriesu'

Tarikh Input: 08/08/2023 | Kemaskini: 28/08/2023 | m_fakhrulddin

SXFIAAv~