14Mei. Praktikal Dan Keselamatan Ekspedisi Kayak Membawa Peserta Ke Pantai Seremban | INSTITUT ANTARABANGSA AKUAKULTUR DAN SAINS AKUATIK
» BERITA » 14Mei. Praktikal dan Keselamatan Ekspedisi Kayak Membawa Peserta ke Pantai Seremban

I-AQUAS, UPM Kampus Port Dickson, 14 Mei 2023 - Pada 13 dan 14 Mei 2023, Fakulti Sains Sukan & Rekreasi (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, Kampus Seremban 3) telah menganjurkan program Rekreasi Luar: Praktikal dan Keselamatan Ekspedisi Kayak. Program yang berlangsung selama dua hari ini menarik minat sebanyak 151 peserta yang bersemangat untuk menyertai aktiviti lasak yang menarik ini.

Program tersebut bermula dengan ekspedisi kayak dari Pantai Batu 6 ke Batu 4 dan perjalanan pulangnya, dengan jarak sejauh 10 kilometer. Peserta-peserta yang terlibat dalam program ini diberikan latihan asas berkayak sebelum memulakan perjalanan untuk memastikan keselamatan mereka. Mereka diajar teknik-teknik yang betul dan langkah-langkah keselamatan yang perlu diambil semasa di dalam air.

Selain itu, peserta juga terlibat dalam aktiviti tanggungjawab sosial korporat (CSR) dengan pembersihan Pulau Terumbu. Selama aktiviti tersebut, peserta berjaya mengumpulkan lebih daripada 100 kilogram sampah marin yang terdiri daripada botol, polisterin, dan plastik. Usaha ini merupakan langkah kecil untuk memelihara persekitaran marin dan mempromosikan kesedaran akan kepentingan kebersihan alam sekitar.

Melalui program tersebut peserta-peserta berpeluang mempelajari kemahiran rekreasi luar sambil menjalankan tanggungjawab terhadap alam sekitar. Diharapkan program sebegini dapat diteruskan di masa depan untuk memperkukuhkan lagi minat peserta terhadap rekreasi luar dan kelestarian alam sekitar.

Tarikh Input: 17/05/2023 | Kemaskini: 17/05/2023 | m_fakhrulddin

SXEZCAa~