Feb28. Future Of Biodiversity Collections In Malaysia | INSTITUT ANTARABANGSA AKUAKULTUR DAN SAINS AKUATIK
» BERITA » Feb28. Future of Biodiversity Collections in Malaysia

Feb28. Future of Biodiversity Collections in Malaysia

28 Februari, 2023 | Selasa | UPM, Serdang, Selangor
Edited by: Dr. Illisriyani Ismail & Mr. Fakhrulddin Ismail

Institut Antarabangsa Akuakultur dan Sains Akuakultur (I-AQUAS), Universiti Putra Malaysia (UPM), berkerjasama dengan Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Senckenberg, Muzium frankfurt dan Scientific Committee on Oceanic Research (SCOR) telah menganjurkan persidangan "Future of Biodiversity Collection in Malaysia 2023, bertempat di dewan Auditorium Jurutera Radin Umar, Fakulti kejuruteraan UPM, Serdang, Selangor.

Malaysia sebagai bagian dari titik panas biodiverisiti Pentas Sunda, dan merupakan salah satu negara Conference of Parties (COP) yang telah menandatangani Konvensi kepelbagaian Biologi pada tahun 1992, yang berkomitmen terhadap konservasi, penggunaan mampan, dan pembagian yang adil atas manfaat yang timbul dari kemampanan kepelbagaian biodiversiti. Namun, tiga puluh tahun setelah Konvensi tersebut disepakati, kehilangan spesies masih terjadi lebih cepat dari yang seharusnya kerana implementasi yang buruk dan dipercepat oleh impak perubahan iklim.

Persidangan "Future of Biodiversiti Collection in Malaysia" yang berlansung ini menjadi platform yang tepat bagi para ilmuwan, pembuat dasar, Pengumpul, pengkaji, dan semua penggemar kepelbagaian Biodiversiti / taksonomi untuk saling berkerjasama dan membentuk jaringan yang kuat yang bekerja untuk masa depan yang lebih baik bagi penelitian kepelbagaian Biodiversiti  Malaysia.

Tarikh Input: 28/02/2023 | Kemaskini: 16/03/2023 | m_fakhrulddin

SXEaGAK~