FEB: Kem Kesedaran Kepentingan Ekosistem Marin Karang Dan Rumpai Laut Di I-AQUAS | INSTITUT ANTARABANGSA AKUAKULTUR DAN SAINS AKUATIK
» BERITA » FEB: Kem Kesedaran Kepentingan Ekosistem Marin Karang dan Rumpai Laut di I-AQUAS

3 - 4 Februari 2024, I-AQUAS - Sebuah kem kesedaran berlangsung selama dua hari satu malam di Institut Antarabangsa Akuakultur dan Sains Akuatik (I-AQUAS). Kem ini dihadiri oleh 50 pelajar dari Sekolah Kebangsaan Panglima Adnan, Port Dickson, bersama 20 guru pengiring.

Kem ini bertujuan untuk meningkatkan kesedaran tentang kepentingan ekosistem marin, khususnya karang dan rumpai laut. Dr Farah Izana Abdullah memberikan ceramah tentang microplastik, memberikan pengetahuan penting tentang isu pencemaran yang mempengaruhi ekosistem marin.

Pelajar diberi peluang untuk meneroka ekologi marin dan karang laut, memperoleh pengetahuan dan pengalaman langsung tentang kehidupan di bawah air. Selain itu, mereka juga diajar tentang keselamatan dalam air.

Aktiviti santai juga diadakan sepanjang kem, memberikan peluang kepada pelajar untuk berinteraksi dan belajar dalam suasana yang santai dan menyeronokkan.

Kami berharap kem ini akan memberikan pengalaman yang berharga kepada pelajar dan membantu mereka memahami betapa pentingnya melindungi ekosistem marin kita.

Tarikh Input: 13/02/2024 | Kemaskini: 13/02/2024 | m_fakhrulddin

SXFIHA3~