JAN: I-AQUAS Laksanakan Latihan Kebakaran Tahunan | INSTITUT ANTARABANGSA AKUAKULTUR DAN SAINS AKUATIK
» BERITA » JAN: I-AQUAS Laksanakan Latihan Kebakaran Tahunan

JAN: I-AQUAS Laksanakan Latihan Kebakaran Tahunan

Disediakan oleh Mohd Fakhrulddin Ismail

PORT DICKSON, 24 Disember 2024 - Institut Antarabangsa Akuakultur dan Sains Akuatik (I-AQUAS), Universiti Putra Malaysia (UPM) telah melaksanakan latihan kebakaran tahunan bagi kakitangan dan pelajar institut pada hari ini.

Latihan kebakaran ini bertujuan untuk menguji dan meningkatkan kesediaan, keselamatan dan kesihatan kakitangan dan pelajar institut dalam menghadapi kecemasan kebakaran, serta mematuhi peraturan dan garis panduan yang ditetapkan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia.

Latihan kebakaran ini turut dihadiri oleh pegawai dan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat Port Dickson. Mereka menyediakan bantuan dan nasihat kepada kakitangan dan pelajar institut dalam melaksanakan latihan kebakaran dengan betul dan selamat.

Latihan kebakaran ini bermula dengan pengaktifan sistem penggera kebakaran oleh pegawai keselamatan institut, yang menyebabkan bunyi loceng di seluruh bangunan institut.

Kakitangan dan pelajar institut yang berada di dalam bangunan institut segera meninggalkan bangunan dengan tertib dan tenang melalui pintu keluar terdekat, dan berkumpul di titik perhimpunan yang telah ditetapkan.

Pegawai dan anggota JBPM kemudian tiba di lokasi dan melakukan pemeriksaan dan simulasi pemadaman kebakaran di beberapa bahagian bangunan institut, termasuk makmal, bilik kuliah, pejabat dan stor.

Mereka juga memberi taklimat dan demonstrasi mengenai cara-cara menggunakan alat pemadam api, dan teknik menyelamat mangsa kebakaran

Latihan kebakaran ini berjaya dilaksanakan dalam masa kurang daripada 30 minit, dengan tiada sebarang kecederaan atau kemalangan yang berlaku. I-AQUAS mengucapkan ribuan terima kasih kepada kakitangan I-AQUAS, pegawai dan anggota bomba yang terlibat.

Tarikh Input: 02/01/2024 | Kemaskini: 01/02/2024 | m_fakhrulddin

SXFHVAi~