JAN: TAHNIAH Penyelidik I-AQUAS Atas Penerimaan Geran Translasional KPT, 2023-2025 | INSTITUT ANTARABANGSA AKUAKULTUR DAN SAINS AKUATIK
» BERITA » JAN: TAHNIAH Penyelidik I-AQUAS atas Penerimaan Geran Translasional KPT, 2023-2025

PORT DICKSON, 9 November 2024 – TAHNIAH kepada Penyelidik I-AQUAS atas Penerimaan Geran Translasional Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) yang diketuai oleh YBhg. Profesor Dr. Ahmad Zaharin Aris dan barisan penyelidik yang mempunyai kepakaran dinamik yang dapat menyumbang kepada kajian “Empowering Social Transformation through Aquaculture: High-Value Blue Swimming Crab Seed Program for the Sungai Rambai Community, Melaka”. Kajian ini akan mengambil masa selama dua (2) tahun bermula 9 November 2023 sehingga 8 November 2025.

Projek ini bertujuan untuk meningkatkan kesejahteraan ekonomi dan sosial komuniti perikanan Sungai Rambai dengan meningkatkan pendaratan ketam renjong. Inti utama inisiatif ini adalah penggabungan amalan marin lestari dengan pertumbuhan ekonomi komuniti, dengan fokus khusus pada kelestarian spesies ketam. Program ini merangkumi latihan menyeluruh dalam program penambahbaikan stok ketam dan kemahiran bukan teknikal yang penting seperti inovasi, yang disesuaikan untuk meningkatkan kemampuan komuniti secara keseluruhan. Dengan menyelaraskan usaha pemuliharaan bersama insentif ekonomi, ia tidak hanya melindungi ekosistem marin tetapi juga memastikan kesejahteraan dan kemakmuran jangka panjang komuniti perikanan. Inisiatif ini mewakili pendekatan yang seimbang terhadap penjagaan alam sekitar dan pemerkasaan komuniti, menetapkan duluan untuk inisiatif yang sama di peringkat global.

Melalui kajian ini, pihak universiti dapat menjalankan penyelidikan dan pembangunan berkaitan akuakultur dan sains marin khususnya mengenai pembiakan, pemuliharaan dan pengurusan ketam renang biru. Justeru dapat meningkatkan reputasi dan sumbangan universiti dalam bidang ini. Selain daripada itu, pihak universiti juga dapat menjalinkan kerjasama dan hubungan baik dengan komuniti nelayan, jabatan perikanan, pihak berkuasa tempatan dan pihak berkepentingan yang lain. Melalui kerjasama ini ianya dapat membuka peluang untuk berkongsi pengetahuan, sumber, kemudahan dan sokongan dalam melaksanakan program peningkatan stok ketam renang biru.

Akhir sekali dan yang paling utama, universiti boleh menyumbang kepada pembangunan sosio-ekonomi dan alam sekitar komuniti nelayan dan kawasan sekitar. Berikut adalah barisan Penyelidik yang terlibat dengan kajian ini:

1. Prof. Dr. Ahmad Zaharin Aris - (Ketua Penyelidik)
  2. Prof. Madya Dr. Nitty Hirawaty Kamarulzaman
  3. Prof. Madya Dr. Yuzine Esa
  4. Prof. Madya Dr. Murni Marlina Abd Karim Akuatik
  5. Prof. Madya Dr. Ahmad Fikri Abdullah
  6. Dr. Nur Leena Wong Wai Sin
  7. Dr. Clement Roy De Cruz

I-AQUAS sekali lagi mengucapkan tahniah kepada Pennyelidik yang terlibat dan selamat maju jaya.

Tarikh Input: 19/01/2024 | Kemaskini: 01/02/2024 | m_fakhrulddin

SXFHSAM~