Mac13 CiRNet, I-AQUAS Bersama Kumpulan Perbankan RHB Perbincangan Untuk Tujuan Pembangunan Mampan | INSTITUT ANTARABANGSA AKUAKULTUR DAN SAINS AKUATIK
» BERITA » Mac13 CiRNet, I-AQUAS bersama Kumpulan Perbankan RHB Perbincangan untuk Tujuan Pembangunan Mampan

[Mac 13, 2023 | Isnin | I-AQUAS, Port Dickson, Negeri Sembilan]
Disunting oleh: En. Fakhrulddin Ismail & Dr. Illisriyani Ismail

Pusat Hubungan dan Jaringan Industri UPM, CiRNeT UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA dan Institut Antarabangsa Akuakultur dan Sains Akuatik (I-AQUAS) menjejaki potensi kolaborasi dengan Kumpulan Perbankan RHB Banking Group dalam tujuan pembangunan kemampanan yang terkait dengan SDG 14 - Kehidupan di Bawah Air.

Sebagai salah satu universiti penyelidikan terkemuka dengan fokus jangka panjang pada penelitian marin dan akuatik, Universiti Putra Malaysia telah bekerja sama dengan berbagai industri untuk mempromosikan konservasi dan peningkatan pendapatan bagi masyarakat tempatan. Kolaborasi dengan RHB, yang dipimpin oleh Roshan Jaffar,Ketua Perencanaan Strategis, bertujuan untuk mengeksplorasi potensi lingkungan laut, haiwan laut, sosial-ekonomi, dan impak berlanjutan.

Salah satu halangan utama dalam mempromosikan konservasi laut adalah untuk memberi gambaran yang tepat kepada masyarakat umum tentang kepentingan persekitaran marin

Isu utama lainnya adalah impak pencemaran mikroplastik terhadap ekosistem laut, dan UPM dibawah I-AQUAS dapat membantu RHB sebagai rakan dalam mengembangkan kaedah untuk mengurang impak mikroplastik melalui perusahaan rumput laut, tiram, dan kepiting.

Kami sangat gembira dengan potensi kerjasama ini dan manfaat positif yang dapat diberikan untuk mempromosikan tujuan pembangunan berkesinambungan yang berkaitan dengan kehidupan di bawah air.

Tarikh Input: 16/03/2023 | Kemaskini: 10/04/2023 | m_fakhrulddin

SXESKAC~