PENYELIDIK I-AQUAS DALAM BERITA AWANI: COVID-19 DAN KESANNYA | INSTITUT ANTARABANGSA AKUAKULTUR DAN SAINS AKUATIK
» BERITA » PENYELIDIK I-AQUAS DALAM BERITA AWANI: COVID-19 DAN KESANNYA

PENYELIDIK I-AQUAS DALAM BERITA AWANI: COVID-19 DAN KESANNYA

Oleh: Prof Madya Dr Murni Marlina Abd Karim

Seluruh dunia dikejutkan dengan penyebaran virus COVID-19 yang bermula di Wuhan, China pada bulan Disember 2019. Virus ini, yang telah menyebar ke hampir seluruh dunia, dinyatakan sebagai wabak oleh Organisasi Kesihatan Sedunia pada 11 Mac 2020 Dunia sedang berusaha keras untuk menangani COVID-19 kerana peningkatan jumlah jangkitan yang diikuti oleh kematian. Tidak terkecuali bagi Malaysia, peningkatan jumlah jangkitan dan angka kematian menyebabkan pemerintah menjatuhkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) untuk mengekang penyebaran wabak COVID-19. Tempoh PKP, yang berasal dari 18 hingga 31 Maret, dan sekarang telah dilanjutkan sehingga 28 April 2020.

Tidak dapat dinafikan bahawa COVID-19 memberi kesan kepada industri akuakultur bukan sahaja di Malaysia tetapi juga di negara-negara lain, terutama negara-negara yang mengalami kawalan pergerakan dan perintah berkurung. Di Malaysia, PKP mempengaruhi pengusaha akuakultur kerana kurangnya permintaan dari pemborong dan peniaga. Dengan peniaga yang merosot di pasar dan restoran, pemborong tidak lagi mengambil ikan atau udang dari penternak secara besar-besaran.

Kami berharap industri akuakultur negara terus bertahan dan pulih dengan cepat seperti yang berlaku selepas wabak COVID-19 merebak. - Foto oleh Dr Murni Marlina

Mungkin ada juga yang berhenti menghasilkan ternakan dalam tempoh PKP. Contohnya, peniaga di pasar dengan struktur bangunan kekal dibenarkan beroperasi tetapi tidak untuk pasar tani dan malam. Ini seterusnya mengurangkan bilangan peniaga yang mengambil bekalan dari pemborong dan mengurangkan permintaan untuk penternak. Ia juga memberi kesan terhadap harga ikan di pasaran. Malah ada restoran makanan laut yang mula berhenti beroperasi. Beberapa penternak juga mengeluh untuk menurunkan harga penjualan ikan kepada harganya.

Di samping itu, industri akuakultur harus bersaing dengan perikanan kerana sebilangan peniaga mengambil ikan secara langsung dari nelayan dan menjualnya di pasar. Ternakan yang siap 'dituai' harus disimpan di kolam lebih lama oleh penternak kerana kekurangan permintaan. Ini pada gilirannya, telah menyebabkan kenaikan kos perawatan terutama dari segi makanan ikan.

Ikan keli yang siap 'dituai' disimpan di kolam lebih lama oleh penternak kerana kekurangan permintaan

Bukan itu sahaja, majikan juga harus menanggung kos pengurusan lain seperti peralatan, air, pekerja dan lain-lain. Kerana keadaan ini, pekerja yang bekerja di kolam harus meneruskan tugasnya dan dengan gaji mereka perlu dibayar oleh majikan. Ketidakstabilan ini menjadikan usahawan akuakultur terjebak secara ekonomi. Namun, pemerintah tidak menghalang kegiatan pertanian seperti perikanan dan akuakultur untuk terus menyediakan makanan yang mencukupi untuk rakyat. Pengusaha akuakultur mungkin perlu memikirkan jalan keluar untuk mengelakkan ketidakstabilan perniagaan mereka. Contohnya, mereka boleh menjual produk ternakan secara dalam talian, menghantarnya terus ke rumah, atau menjualnya secara sejuk beku. Ini dapat membantu mengurangkan beban mereka.

Beberapa pengusaha juga mengambil inisiatif dengan meminta pembekal mereka untuk memperpanjang atau menangguhkan pembayaran bekalan ternakan dan alat untuk pengurusan kolam. Di China, setelah perintah pengurungan selama 50 hari, industri akuakultur di sana tidak mengambil masa lama untuk pulih dan banyak yang kembali beroperasi. Pemulihan industri di sana tidak sukar kerana orang Cina menyukai makanan laut dan negara ini mempunyai industri akuakultur yang besar, menurut laporan oleh The Fish Site's China. Oleh itu, kami juga berharap agar industri akuakultur di negara ini terus bertahan dan pulih dengan cepat seperti yang berlaku selepas wabak COVID-19. Kerjasama dan sokongan dari semua pihak sangat penting bagi pengusaha akuakultur pada masa ini.

Dalam keadaan ini, bukan sahaja industri akuakultur terjejas, tetapi semua perniagaan mengalami nasib yang sama.

Tarikh Input: 31/01/2021 | Kemaskini: 31/01/2021 | nsyahirah

SXEZQAh~