UPM MEMPEROLEH 2 DANA ANTARABANGSA UNTUK PENYELIDIKAN AKUAKULTUR | INSTITUT ANTARABANGSA AKUAKULTUR DAN SAINS AKUATIK
» BERITA » UPM MEMPEROLEH 2 DANA ANTARABANGSA UNTUK PENYELIDIKAN AKUAKULTUR

UPM MEMPEROLEH 2 DANA ANTARABANGSA UNTUK PENYELIDIKAN AKUAKULTUR

Oleh: Prof. Madya Dr. Natrah Fatin Mohd Ikhsan

Universiti Putra Malaysis (UPM) telah dianugerahkan 2 dana Antarabangsa untuk penyelidikan akuakultur. Dana pertama diberikan oleh Kesatuan Eropah di bawah program Rangkaian Maklumat Trans-Eurasia (TEIN) bernilai MYR 1 juta. Penyelidikan ini adalah mengenai Pengurusan Sumber Air Lestari di Ekosistem Bakau melalui Aplikasi Internet of Things (MEITA). Ia adalah kerjasama antara Universiti & Industri Asia-Eropah (Malaysia, Belgium, Bangladesh, Filipina, China, Thailand, Australia, New Zealand & Ericsson). Beberapa hasil yang diharapkan termasuk kajian kes bakau, pengembangan aplikasi IoT dalam ekosistem bakau, kursus dalam talian mengenai sains dan teknologi bakau, seminar bakau dan program jangkauan masyarakat simposium.

Brosur untuk Pengurusan Sumber Air yang Mampan di Ekosistem Bakau melalui penyelidikan Aplikasi Internet of Things (MEITA)

Dana yang lain diberikan oleh IDRC Canada & GAMRIF United Kingdom. Strategi Pemadaman Kuorum Probiotik Bersepadu ini untuk Mengurangkan Rintangan Antimikroba dalam penyelidikan Akuakultur Udang (i-QAS) bernilai MYR 4.2 juta. Beberapa impak dan hasil yang diharapkan adalah termasuk produk probiotik - sistem pemakanan yang berkelanjutan & penanaman air yang dipertingkatkan, pengurangan daya tahan antimikroba dalam produk udang, prestasi pertumbuhan & kesihatan udang yang ditingkatkan, peningkatan pengeluaran akuakultur & pendapatan petani dan pemberdayaan wanita dalam pertanian.

Brosur untuk Strategi Pemadaman Kuorum Probiotik Bersepadu untuk Mengurangkan Rintangan Antimikroba dalam penyelidikan Akuakultur Udang

Tarikh Input: 31/01/2021 | Kemaskini: 31/01/2021 | nsyahirah

SXEZSAn~