AKUAINFORMATIK - KEMAJUAN DALAM AKUAKULTUR | INSTITUT ANTARABANGSA AKUAKULTUR DAN SAINS AKUATIK
» ARTIKEL » AKUAINFORMATIK - KEMAJUAN DALAM AKUAKULTUR

AKUAINFORMATIK - KEMAJUAN DALAM AKUAKULTUR

Oleh: Prof. Madya Dr. Ahmad Fikri Abdullah

Akuakultur kini dipandang sebagai pilihan yang utama untuk meningkatkan pengeluaran ikan kerana memainkan peranan penting dalam menyediakan keamanan makanan di Malaysia. Dari jumlah pengeluaran ikan dunia, pengeluaran akuakultur menyumbang 40.1% dan 88.5% pengeluaran akuakultur dunia disumbangkan oleh Asia. Dengan usaha untuk mencapai komuniti pintar Malaysia 2050 yang sejajar dengan Transformasi Nasional 2050, industri akuakultur Malaysia telah menjadi industri makanan berkembang pesat dalam revolusi digital yang menduduki tempat dalam 15 pengeluar dunia teratas pada tahun 2014 dengan anggaran 521.000 tan total akuakultur pengeluaran.

Industri akuakultur dari imej satelit

Namun, dalam beberapa tahun kebelakangan ini, sektor akuakultur di Malaysia menghadapi cabaran serius dalam masalah alam sekitar dan menguruskan sistem akuakultur semasa wabak dan bencana COVID19. Ini disebabkan kurangnya maklumat yang dikongsi tepat pada masanya di kalangan pemain akuakultur. Jumlah maklumat Akuakultur yang tersedia secara digital berkembang dengan pesat, dan langkah-langkah yang sesuai perlu diambil untuk memudahkan perkongsian dan seterusnya mengurangkan kos.

Akuainformatik dapat digambarkan sebagai aplikasi saintifik teknologi Maklumat dalam konsep biologi yang meningkatkan produktiviti dan daya maju ekonomi sektor akuakultur. Ia menggabungkan prinsip kejuruteraan dalam akuakultur dengan menyesuaikan kemajuan teknologi maklumat. Aplikasi itu mungkin dalam bentuk pertanian ketepatan, menganalisis maklumat akuakultur, mengembangkan pangkalan data dan algoritma untuk penyelidikan akuakultur, menganalisis maklumat genetik, pemindahan teknologi, perniagaan Aqua dan banyak lagi. Pelbagai alat berasaskan Aquainformatics seperti Penginderaan jauh, Sistem Maklumat Geografi (GIS), Sistem Sokongan Keputusan, Sistem Maklumat Nelayan, Sistem Maklumat Pengurusan, dan pangkalan data Akuakultur dapat memberikan penyelesaian yang berkesan dan tepat waktu untuk banyak masalah dalam akuakultur.

Sensor dipasang pada drone untuk tangkapan data pantas untuk digunakan dalam GIS

Baru-baru ini, I-AQUAS, UPM telah menawarkan program kejuruteraan akuainformatika sebagai salah satu bidang pengajian mereka. Dalam kerangka ini pelajar akan menumpukan pada prinsip kejuruteraan dalam akuakultur terutamanya dalam reka bentuk sistem pengeluaran akuakultur. Penekanan adalah pada ciri hidraulik dan hidrologi yang terlibat dalam proses mendapatkan sumber air, pergerakan air untuk aktiviti akuakultur, merancang sistem rawatan air dan automasi dalam akuakultur untuk meningkatkan kecekapan produktiviti dan daya maju ekonomi sektor akuakultur. Dalam hal ini, aplikasi kejuruteraan akuainformatik akan digunakan secara meluas. Aplikasi yang berkenaan termasuk menggunakan citra satelit dan GIS untuk mengenal pasti, memantau dan mengurangkan kehilangan habitat, pengimejan dan pemodelan untuk kawasan yang tidak dapat diakses dan banyak lagi yang lain.

Program ini juga akan merangkumi pengembangan strategi baru untuk membantu pengembangan produksi akuakultur secara berkesan dengan menekankan teknologi komunikasi yang ada dan manipulasi maklumat yang dapat dikongsi dan dikemas kini kapan saja melalui penggunaan pengumpulan data berasaskan web.

Tarikh Input: 26/11/2020 | Kemaskini: 26/11/2020 | nsyahirah

SXDdJAe~