Akuakultur Berasas Komuniti: Menyokong Pembangunan Tempatan Dan Ekonomi | INSTITUT ANTARABANGSA AKUAKULTUR DAN SAINS AKUATIK
» ARTIKEL » Akuakultur Berasas Komuniti: Menyokong Pembangunan Tempatan dan Ekonomi

Akuakultur Berasas Komuniti: Menyokong Pembangunan Tempatan dan Ekonomi

Artikel Oleh: Farah Izana Abdullah

Akuakultur berasas komuniti adalah pendekatan yang memfokuskan kepada pembangunan akuakultur dalam skala yang lebih kecil, dengan melibatkan komuniti tempatan dalam aktiviti-aktiviti pengelolaan dan penternakan. Pendekatan ini bertujuan untuk menyokong pembangunan tempatan dan ekonomi melalui beberapa cara:

1. Pemerkasaan Komuniti: Dengan melibatkan komuniti tempatan dalam proses akuakultur, pendekatan ini memberikan mereka peluang untuk terlibat secara langsung dalam pengurusan sumber daya marin dan pembangunan ekonomi. Ini boleh meningkatkan rasa tanggungjawab dan pemerkasaan dalam kalangan penduduk setempat.

1. Pendapatan Tambahan: Akuakultur berbasis komuniti boleh menyediakan sumber pendapatan tambahan kepada komuniti tempatan. Melalui penyertaan dalam penternakan ikan, udang, atau spesies lain, penduduk setempat dapat meningkatkan pendapatan keluarga mereka dan mengurangkan ketergantungan pada sumber pendapatan yang terhad.

1. Pembangunan Ekonomi Tempatan: Dengan meningkatkan aktiviti akuakultur dalam komuniti, ini boleh merangsang pembangunan ekonomi tempatan. Penyediaan perkhidmatan sokongan seperti penyediaan makanan ternakan, perkhidmatan vetrinari, dan pengangkutan dapat mencipta peluang perniagaan tempatan.

1. Pelestarian Sumber Daya: Melalui penglibatan komuniti dalam pengurusan akuakultur, pendekatan berbasis komuniti juga dapat menyumbang kepada pelestarian sumber daya marin. Dengan meningkatkan kesedaran komuniti terhadap kepentingan pemeliharaan sumber daya, mereka dapat menjadi rakan penting dalam usaha pemuliharaan marin.

1. Pengembangan Keusahawanan: Akuakultur berbasis komuniti juga dapat merangsang perkembangan keusahawanan tempatan. Dengan memberikan peluang kepada individu dalam komuniti untuk menjadi usahawan akuakultur, ini dapat menggalakkan inovasi, kreativiti, dan pembangunan kemahiran dalam kalangan penduduk setempat.

Penting untuk memastikan bahawa pendekatan akuakultur berbasis komuniti dijalankan dengan teliti dan bersepadu, dengan mengambil kira keperluan serta aspirasi komuniti tempatan. Ini dapat memastikan kelestarian sumber daya marin jangka panjang sambil menyokong pembangunan ekonomi dan sosial dalam komuniti setempat.

Tarikh Input: 17/04/2024 | Kemaskini: 17/04/2024 | izana.abdullah

SXEeIAr~