Akuakultur Dan Keseimbangan Ekosistem: Menjaga Keseimbangan Alam Sekitar | INSTITUT ANTARABANGSA AKUAKULTUR DAN SAINS AKUATIK
» ARTIKEL » Akuakultur dan Keseimbangan Ekosistem: Menjaga Keseimbangan Alam Sekitar

Akuakultur dan Keseimbangan Ekosistem: Menjaga Keseimbangan Alam Sekitar

Akuakultur, atau penternakan organisma air seperti ikan, kerang, atau udang, memainkan peranan penting dalam memenuhi keperluan makanan secara global. Namun begitu, amalan akuakultur juga boleh memiliki kesan negatif terhadap ekosistem jika tidak diurus dengan bijaksana. Menjaga keseimbangan alam sekitar dalam amalan akuakultur menjadi sangat penting untuk mengelakkan kerosakan alam yang serius.

Berikut adalah beberapa langkah yang boleh diambil untuk menjaga keseimbangan ekosistem dalam amalan akuakultur:

1. Pemilihan Lokasi yang Tepat: Memilih lokasi yang sesuai untuk akuakultur dapat membantu mengurangkan kesan negatif terhadap alam sekitar. Memilih lokasi yang jauh dari ekosistem alami yang sensitif seperti terumbu karang atau hutan bakau boleh mengurangkan risiko kerosakan ekosistem.

1. Pengurusan Sisa: Pengurusan sisa adalah kunci dalam menjaga keseimbangan ekosistem. Sisa dari akuakultur seperti makanan yang tidak dimakan, najis ikan, dan bahan kimia perlu diurus dengan baik untuk mengelakkan pencemaran air dan gangguan terhadap ekosistem sekeliling.

1. Penggunaan Sumber Daya Alam secara Mampan: Memastikan penggunaan sumber daya alam seperti air dan makanan secara mampan sangat penting. Pemancingan berlebihan untuk makanan ikan atau penggunaan air yang berlebihan boleh mengganggu ekosistem air yang rapuh.

1. Pencegahan Penyakit: Penyakit dalam populasi akuakultur boleh tersebar dengan cepat ke ekosistem alam jika tidak dikawal dengan baik. Menggunakan amalan pengurusan penyakit yang baik dan menghadkan perpindahan organisma dari dan ke fasiliti akuakultur boleh membantu mengelakkan penyebaran penyakit.

1. Pemuliharaan Habitat: Menyelamatkan atau memulihara habitat semula jadi yang rosak boleh membantu menjaga keseimbangan ekosistem. Ini boleh bermakna melakukan pemuliharaan terumbu karang atau hutan bakau di sekitar kawasan akuakultur.

1. Pemantauan Alam Sekitar: Melakukan pemantauan berterusan terhadap kualiti air, kepelbagaian biologi, dan parameter alam sekitar lain adalah penting untuk mengesan perubahan yang mungkin berlaku dan mengambil tindakan pencegahan jika perlu.

Dengan mengambil kira langkah-langkah ini dan mengamalkan amalan akuakultur yang mampan, kita boleh menjaga keseimbangan ekosistem alam sekitar sambil memenuhi keperluan makanan secara global.

Tarikh Input: 27/03/2024 | Kemaskini: 17/04/2024 | izana.abdullah

SXFDOAi~