Akuakultur Dan Pelepasan Gas Rumah Hijau | INSTITUT ANTARABANGSA AKUAKULTUR DAN SAINS AKUATIK
» ARTIKEL » Akuakultur dan Pelepasan Gas Rumah Hijau

Akuakultur dan Pelepasan Gas Rumah Hijau

Artikel Oleh: Farah Izana Abdullah

Akuakultur, walaupun secara umumnya dianggap lebih mesra alam daripada beberapa bentuk penternakan haiwan tradisional seperti penternakan ternakan, masih menyumbang kepada pelepasan gas rumah hijau dalam beberapa tahap. Pelepasan ini terutamanya berkaitan dengan tenaga yang digunakan dalam proses pengeluaran, penggunaan makanan, dan pengurusan sisa. Berikut adalah bagaimana akuakultur berinteraksi dengan pelepasan gas rumah hijau:

1. **Penggunaan Tenaga**: Fasiliti akuakultur memerlukan tenaga untuk pelbagai tujuan, seperti menjaga kualiti air, kawalan suhu, dan pengoperasian peralatan seperti pam dan pengudara. Sumber tenaga seperti bahan bakar fosil menyumbang kepada pelepasan gas rumah hijau, terutamanya karbon dioksida (CO2).

1. **Pengeluaran Makanan**: Pengeluaran makanan untuk organisma yang dibiakkan, terutamanya jika bergantung kepada bahan baku yang menggunakan sumber yang intensif seperti tepung ikan, boleh mempunyai pelepasan gas rumah hijau secara tidak langsung yang berkaitan dengan perubahan penggunaan tanah, pengangkutan, dan pemprosesan.

1. **Kecekapan Penukaran Makanan**: Penggunaan makanan yang cekap adalah penting untuk meminimumkan pelepasan gas rumah hijau. Apabila kadar penukaran makanan tidak berkesan, ia memerlukan lebih banyak makanan untuk menghasilkan satu unit pertumbuhan, yang secara tidak langsung meningkatkan pelepasan yang berkaitan dengan pengeluaran makanan.

1. **Pengurusan Sisa**: Sisa organik dari sistem akuakultur, seperti makanan yang tidak dimakan dan najis, boleh melepaskan gas rumah hijau seperti metana (CH4) dan nitrogen oksida (N2O) semasa penguraian. Gas-gas ini lebih kuat daripada CO2 dari segi potensi pemanasan global.

1. **Penggunaan Tanah dan Pengurusan Air**: Dalam beberapa kes, operasi akuakultur memerlukan sumber tanah dan air, yang mungkin mengakibatkan perubahan kepada corak penggunaan tanah atau amalan pengurusan air. Perubahan ini boleh mempunyai implikasi terhadap pelepasan gas rumah hijau.

1. **Strategi Pengurangan Pelepasan**:

- **Peningkatan Kecekapan**: Menggunakan amalan akuakultur yang cekap, seperti rejim pemakanan dan pengurusan kualiti air yang dioptimumkan, boleh mengurangkan penggunaan tenaga dan pelepasan.

- **Bahan Makanan Alternatif**: Menggunakan bahan makanan yang mampan dan alternatif dengan jejak karbon yang lebih rendah boleh mengurangkan pelepasan tidak langsung yang berkaitan dengan pengeluaran makanan.

- **Sistem Akuakultur Berkitaran Semula (RAS)**: RAS mengurangkan pertukaran air dan penggunaan tenaga, menghasilkan pelepasan yang lebih rendah berbanding sistem terbuka tradisional.

- **Pengitaran Sisa**: Mengubah sisa organik menjadi produk bernilai seperti bio tenaga melalui penguraian anaerobik boleh mengurangkan pelepasan metana.

- **Penyimpanan Karbon**: Memadukan akuakultur dengan pemulihan paya bakau atau inisiatif penyimpanan karbon lain boleh menimbangi pelepasan.

1. **Pengiktirafan dan Peraturan**: Beberapa program pensijilan, seperti Majlis Pemeliharaan Akuakultur (ASC), merangkumi kriteria berkaitan dengan impak alam sekitar, termasuk pelepasan gas rumah hijau. Kerangka peraturan di beberapa kawasan juga mengendalikan pelepasan dari akuakultur.

1. **Penyelidikan dan Inovasi**: Penyelidikan berterusan memberi tumpuan kepada membangunkan strategi untuk mengurangkan jejak karbon akuakultur melalui teknologi yang lebih baik, makanan, dan amalan pengurusan sisa.

Secara kesimpulannya, walaupun akuakultur secara umumnya mempunyai jejak karbon yang lebih rendah berbanding beberapa bentuk penternakan haiwan lain, ia masih menyumbang kepada pelepasan gas rumah hijau. Amalan mampan, penggunaan sumber yang cekap, dan inovasi adalah penting untuk meminimumkan impak alam sekitar akuakultur dan mengurangkan sumbangan kepada perubahan iklim.

Tarikh Input: 17/08/2023 | Kemaskini: 07/09/2023 | s_humaira

SXEdCAB~