Aplikasi Teknologi Dalam Akuakultur | INSTITUT ANTARABANGSA AKUAKULTUR DAN SAINS AKUATIK
» ARTIKEL » Aplikasi Teknologi dalam Akuakultur

Aplikasi Teknologi dalam Akuakultur

Artikel Oleh: Farah Izana Abdullah

Akuakultur adalah amalan membiakkan organisma air seperti ikan, udang, kerang, dan tumbuhan air dalam persekitaran yang terkawal. Matlamat akuakultur adalah untuk meningkatkan pengeluaran makanan laut, mengurangkan tekanan ke atas stok ikan liar, dan memastikan kelestarian sumber air. Teknologi akuakultur sentiasa berkembang untuk meningkatkan kecekapan, produktiviti, dan kelestarian proses ini. Berikut adalah beberapa teknologi akuakultur yang biasa digunakan:

1. Sistem RAS (Recirculating Aquaculture Systems): Sistem ini membolehkan air dalam tangki akuakultur didaur ulang, mengurangkan penyingkiran air dan menjimatkan air. Sistem RAS memantau dan mengawal parameter air seperti suhu, oksigen terlarut, pH, dan amonia untuk mencipta keadaan persekitaran yang optimum untuk organisma yang dibudidayakan.

1. Pemantauan Automatik: Teknologi ini termasuk penggunaan sensor dan sistem pemantauan automatik untuk mengukur keadaan air, makanan, dan kesihatan ikan. Maklumat ini boleh digunakan untuk mengoptimumkan persekitaran akuakultur dan mengelakkan penyakit.

1. Pemilihan Genetik: Melalui pemilihan genetik, spesies yang lebih tahan terhadap penyakit atau mempunyai pertumbuhan yang lebih cepat boleh dibangunkan. Ini membantu meningkatkan kecekapan pengeluaran akuakultur.

1. Makanan Berasaskan Teknologi: Pembangunan makanan yang sesuai dan pemakanan automatik telah menjadi tumpuan utama. Teknologi pemprosesan makanan dan formulasi makanan yang tepat membantu meningkatkan pertumbuhan dan kesihatan ikan.

1. Penanaman Tumbuhan Air: Membiakkan tumbuhan air seperti ganggang, rumput laut, dan tumbuhan air lain boleh digunakan untuk membersihkan air, memberi perlindungan kepada organisma akuakultur, dan menyediakan sumber makanan tambahan.

1. Penangkapan Lestari: Teknologi penangkapan yang lebih baik membantu mengurangkan tekanan terhadap organisma dan memastikan bahawa hanya organisma yang mencukupi saiz dan matang yang diambil.

1. Sistem Pemantauan Alam Sekitar: Penggunaan teknologi seperti sensor cuaca dan kualiti air, serta perisian pengurusan data, membantu pemilik akuakultur dalam mengurus dan mengoptimumkan operasi mereka.

1. Penggunaan Robotik: Robot boleh digunakan untuk membersihkan tangki, memantau organisma, dan memberi makan secara automatik. Ini membantu mengurangkan kerja manual dan mengurangkan tekanan ke atas organisma.

1. Sistem Pemprosesan Sisa: Teknologi pemprosesan sisa yang canggih boleh membantu menguruskan sisa daripada akuakultur dengan cara yang mesra alam.

Teknologi ini membantu meningkatkan produktiviti, kecekapan, dan kelestarian akuakultur. Ini penting kerana permintaan terhadap produk akuakultur terus meningkat seiring dengan pertumbuhan populasi global, dan amalan akuakultur yang lestari boleh membantu mengekalkan keseimbangan ekosistem air.

Tarikh Input: 07/09/2023 | Kemaskini: 26/10/2023 | s_humaira

SXEcSAa~