HARAPAN DALAM TANAMAN KERANG | INSTITUT ANTARABANGSA AKUAKULTUR DAN SAINS AKUATIK
» ARTIKEL » HARAPAN DALAM TANAMAN KERANG

HARAPAN DALAM TANAMAN KERANG

Oleh: Dr. Ferdius @ Ferdaus Binti Mohamat Yusuff

Industri peternakan kerang tidak begitu baik seperti dulu sejak statistik pengeluaran kerang turun dengan hebat. Menurut laporan tahunan oleh Jabatan Perikanan, aliran pengeluaran kerang atau secara ilmiah yang dikenali sebagai Tegillarca granosa di negeri Perak, Selangor, dan Johor terus menurun, walaupun tren turun naik yang diperhatikan di Johor selama beberapa tahun terakhir (DOF , 2019) (Rajah 1). Banyak faktor yang menyebabkan penurunan produktiviti termasuk kematian kerang, kehilangan atau penghijrahan kerana dihanyutkan oleh gelombang, penyeludupan dan ancaman pemangsa. Berbagai usaha telah dilakukan oleh agensi berkaitan untuk mengurangkan faktor-faktor yang berpotensi menyebabkan produktiviti rendah, termasuk pengembangan ladang dan pengenalan kawasan ladang baru seperti di Selangor dan Johor (DOF, 2017). Perluasan ladang di Selangor meningkat dua kali ganda pada tahun 1995, dari 4,753 hektar menjadi lebih daripada 10,000 hektar pada tahun 2010 atau sama dengan pengembangan lebih dari 200% (Mohd dan Faizal 2013). Namun, hasil positif di Selangor tidak dapat bertahan kerana hasilnya terus menurun pada tahun-tahun berikutnya dan bertambah buruk mulai tahun 2016 (DOF, 2019). Ini menunjukkan bahawa kawasan bukanlah faktor utama untuk meningkatkan hasil pengeluaran.

Bahan pencemar dan input zarah darat didokumentasikan sebagai faktor penyebab utama kemerosotan tapak penanaman. Kepekatan Ammonia yang tinggi berasal dari aktiviti pertanian, terutamanya dari ladang ternakan dilaporkan mempengaruhi beberapa kawasan penanaman di Selangor (Ramli et al., 2013). Dalam kajian terbaru yang menggabungkan ujian lapangan dan makmal, Diuron agen aktif sebagai racun herba dan racun kulat di sektor pertanian dan perindustrian didapati setinggi 3910 ppb atau sama dengan 3,91 mg.L-1 dalam sampel air yang dikumpulkan dari kawasan perkebunan padi di Selangor setelah pembuangan air pengairan (Mohamat-Yusuff et al. 2020). Penulis yang sama telah menyarankan Diuron di air pengairan mengancam peternakan kerang darah di kawasan pesisir yang terus menerus menerima pembuangan air pengairan (Mohamat-Yusuff et al. 2020). LC50 Diuron pada kerang adalah 1.84 ppm atau sama dengan 1.84 mg.L-1 (Mohamat-Yusuff et al. 2020). Input muatan sedimen halus ke tempat penanaman kerang darah akan memberikan implikasi negatif pada kerang darah seperti yang dilaporkan oleh Harrison et al. (2007).

Penukaran tanah kepada amalan pertanian dan pembandaran di sepanjang rezim pesisir Selat Melaka berlaku secara berterusan dan akan menjadi faktor penting perubahan penggunaan tanah pesisir di Malaysia. Oleh itu, sangat penting untuk memperdalam pemahaman kita mengenai ceruk ekologi terbaik untuk kawasan penanaman kerang yang optimum dan tahap akut pencemaran dalam meramalkan tahap risiko yang dihadapi oleh kawasan penanaman. Data dan data penggunaan tanah ini merupakan rangkaian informasi penting dalam mengenal pasti dan meramalkan risiko degradasi lokasi serta mengenal pasti pemeliharaan habitat terbaik untuk mencegah penurunan lagi kawasan penanaman kerang. Oleh itu, akan membantu meningkatkan produktiviti kerang darah di Malaysia untuk jangka masa panjang. Input ini juga akan memudahkan agensi kerajaan dalam mengenal pasti pilihan pengurusan terbaik seperti membuat rancangan pencegahan di kawasan penanaman aktif dan rancangan pemuliharaan untuk kawasan yang terjejas teruk untuk memastikan industri kerang darah yang berkekalan di Malaysia.

Gambar 1: Produktiviti Kerang di Tiga Negeri

Gambar 2: Contoh kerang di habitat

Gambar 3: Petani kerang dalam dilema

Gambar 5: Kerja-kerja bersepadu dan penyertaan bersama akan mengembalikan kegemilangan industri peternakan kerang