Impak Alam Sekitar Ke Atas Akuakultur | INSTITUT ANTARABANGSA AKUAKULTUR DAN SAINS AKUATIK
» ARTIKEL » Impak Alam Sekitar ke atas Akuakultur

Impak Alam Sekitar ke atas Akuakultur

Impak Alam Sekitar ke atas Akuakultur

 

Artikel Oleh: Farah Izana Abdullah

 

Akuakultur, atau penternakan ikan, merupakan amalan menanam organisma akuatik seperti ikan, moluska, dan tumbuhan di persekitaran terkawal. Walaupun akuakultur dapat menyediakan sumber makanan laut yang mampan dan menyokong keselamatan makanan global, ia juga mempunyai pelbagai impak alam sekitar. Berikut adalah beberapa pertimbangan alam sekitar yang signifikan yang berkaitan dengan akuakultur:

 

  1. Pencemaran Air: Operasi akuakultur yang intensif boleh menghasilkan sisa dalam bentuk makanan yang tidak dimakan, najis ikan, dan bahan kimia. Jika tidak dikendalikan dengan baik, pencemar-pencemar ini boleh masuk ke dalam badan air sekitarnya dan menyebabkan pencemaran air, menyebabkan eutrofikasi, kekurangan oksigen, dan pembentukan alga beracun. Ini boleh merosakkan ekosistem tempatan dan mempengaruhi kesihatan populasi ikan liar.

 

  1. Penyakit dan Pelarian: Fasiliti akuakultur boleh menjadi tempat pembiakan penyakit dan parasit yang boleh merebak kepada populasi ikan liar. Dalam beberapa kes, ikan yang dipelihara mungkin lepas dari kandang atau sangkar dan beranak-pinak dengan populasi liar, berpotensi merendahkan kepelbagaian genetik atau memperkenalkan ciri-ciri baru yang boleh merosakkan ekosistem semula jadi.

 

  1. Penghancuran Habitat: Penubuhan fasiliti akuakultur boleh menyebabkan penghancuran habitat, terutamanya di kawasan pantai. Hutan bakau, kawasan basah, dan habitat penting lain sering dibersihkan untuk memberi ruang kepada kolam ikan atau infrastruktur. Kehilangan habitat ini boleh menjejaskan biodiversiti tempatan, termasuk kehilangan kawasan makanan dan tempat perkembangbiakan untuk pelbagai spesies.

 

  1. Pengeluaran Makanan Ikan: Banyak spesies ikan yang diperoleh melalui akuakultur memerlukan jumlah makanan yang besar, yang sering diperbuat daripada ikan liar seperti ikan bilis dan sardin. Pengambilan ikan liar yang besar untuk makanan boleh menyumbang kepada pancing berlebihan, mengganggu rangkaian makanan marin dan melupuskan populasi ikan pakan.

 

  1. Penggunaan Bahan Kimia: Operasi akuakultur kadang-kadang menggunakan bahan kimia seperti antibiotik, racun serangga, dan bahan penyingkiran untuk mengawal penyakit dan parasit. Jika bahan-bahan ini digunakan dengan tidak betul atau secara berlebihan, mereka boleh terkumpul dalam alam sekitar sekitarnya, mempengaruhi kualiti air, dan berpotensi merosakkan organisma bukan sasaran.

 

  1. Penggunaan Tenaga: Sesetengah bentuk akuakultur, seperti sistem akuakultur peredaran semula (RAS) atau akuakultur dalaman, memerlukan input tenaga yang ketara untuk mengekalkan kualiti air, kawalan suhu dan pencahayaan buatan. Penggunaan tenaga ini boleh menyumbang kepada pelepasan gas rumah hijau dan kemerosotan alam sekitar jika diperoleh daripada sumber yang tidak boleh diperbaharui.

Tarikh Input: 26/06/2023 | Kemaskini: 27/07/2023 | s_humaira

PERKONGSIAN MEDIA

INSTITUT ANTARABANGSA AKUAKULTUR DAN SAINS AKUATIK
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-9769 8100
03-9769 8953
SXEcDA0~