Impak Kemusnahan Habitat Terhadap Akuakultur | INSTITUT ANTARABANGSA AKUAKULTUR DAN SAINS AKUATIK
» ARTIKEL » Impak Kemusnahan Habitat terhadap Akuakultur

Impak Kemusnahan Habitat terhadap Akuakultur

Artikel Oleh: Farah Izana Abdullah

Kesan pemusnahan habitat terhadap akuakultur boleh menjadi serius dan meluas, mempengaruhi kedua-dua ekosistem dan industri akuakultur itu sendiri. Berikut adalah beberapa dampak utama:

1. **Kehilangan Habitat Semula Jadi**: Pemusnahan habitat seperti terumbu karang, hutan paya bakau, dan padang lamun boleh merosakkan habitat semula jadi organisma akuatik. Spesies yang diusahakan dalam akuakultur mungkin bergantung kepada habitat-habitat ini untuk tahap perkembangan tertentu dalam hidup mereka.

1. **Penurunan Ketersediaan Stok Liar**: Pemusnahan habitat semula jadi boleh mengakibatkan penurunan stok spesies liar yang boleh diusahakan. Ini boleh mengurangkan peluang penangkapan atau penanaman stok semula jadi sebagai sumber bahan genetik untuk penyediaan stok akuakultur.

1. **Perubahan Kualiti Air**: Habitat semula jadi, seperti hutan paya bakau dan padang lamun, menyediakan perkhidmatan ekosistem yang membantu memelihara kualiti air. Pemusnahan habitat ini boleh mengakibatkan perubahan dalam parameter air seperti kekeruhan, suhu, dan oksigen terlarut, yang boleh mempengaruhi kesihatan dan pertumbuhan organisma akuatik yang dibiakkan.

1. **Kelewatan dalam Penyediaan Stok**: Pemusnahan habitat semula jadi boleh merosakkan persekitaran pembiakan dan tumbesaran beberapa spesies akuatik. Ini boleh mengakibatkan kelewatan dalam penyediaan stok untuk tujuan akuakultur, terutamanya jika spesies tersebut memerlukan habitat tertentu untuk perkembangan awal mereka.

1. **Ketidakstabilan Ekosistem**: Pemusnahan habitat boleh mengganggu keseimbangan ekosistem marin atau akuatik. Ini boleh membawa kepada peningkatan risiko gangguan, seperti alga beracun atau pertumbuhan populasi patogen yang boleh merosakkan stok akuakultur.

1. **Kehilangan Kepelbagaian Genetik**: Pemusnahan habitat semula jadi boleh mengakibatkan kehilangan variasi genetik dalam populasi spesies. Ini boleh menyebabkan ketidakcukupan kepelbagaian genetik dalam stok akuakultur yang dihasilkan dari spesies tersebut, membuat mereka lebih rentan terhadap penyakit dan perubahan persekitaran.

1. **Pengurangan Sumber Makanan**: Habitat semula jadi sering menyediakan sumber makanan untuk spesies akuatik. Pemusnahan habitat dapat mengurangkan ketersediaan makanan semulajadi, yang mungkin memerlukan penggunaan makanan buatan dalam operasi akuakultur.

1. **Kerusakan Pesisiran**: Pemusnahan habitat seperti hutan paya bakau dapat menyebabkan keretakan dan erosi pesisiran. Ini boleh mengakibatkan masalah kestabilan pantai, mempengaruhi kawasan akuakultur darat dan pesisiran.

1. **Peningkatan Tekanan Terhadap Sumberdaya**: Pemusnahan habitat semula jadi boleh memaksa industri akuakultur untuk lebih bergantung kepada sumberdaya semula jadi dan kegiatan penangkapan ikan yang mungkin sudah terjejas oleh pemusnahan habitat.

1. **Kebergantungan pada Teknologi**: Dengan pemusnahan habitat semula jadi, industri akuakultur mungkin perlu mengandalkan teknologi yang lebih canggih, seperti sistem pengendalian air dan pengaturan pakan yang lebih kompleks, untuk menjaga kondisi akuarium atau kolam budidaya.

Oleh itu, menjaga habitat semula jadi dan melaksanakan praktik akuakultur yang lestari adalah penting untuk meminimalkan dampak negatif pemusnahan habitat terhadap industri ini. Keseimbangan antara perkembangan ekonomi dan konservasi habitat adalah penting bagi masa depan akuakultur yang berkelanjutan.

Tarikh Input: 27/07/2023 | Kemaskini: 07/09/2023 | s_humaira

SXEcHAs~