Inovasi Terkini Dalam Teknologi Akuakultur | INSTITUT ANTARABANGSA AKUAKULTUR DAN SAINS AKUATIK
» ARTIKEL » Inovasi Terkini dalam Teknologi Akuakultur

Inovasi Terkini dalam Teknologi Akuakultur

Artikel Oleh: Farah Izana Abdullah

Akuakultur, sebagai sebahagian penting dalam industri makanan global, terus mengalami kemajuan teknologi yang signifikan. Inovasi-inovasi terkini dalam teknologi akuakultur telah membuka peluang baru untuk meningkatkan keberkesanan operasi, menjaga kelestarian sumber daya, dan memenuhi permintaan makanan yang semakin meningkat. Berikut adalah beberapa inovasi terkini yang sedang mencorak landskap akuakultur:

1. Pemantauan Jauh dan IoT (Internet of Things):

- Sistem pemantauan jauh dan penggunaan IoT membolehkan penternak untuk memantau secara real-time parameter kritis seperti suhu, kualiti air, dan tingkah laku ikan. Ini memungkinkan pengambilan keputusan yang lebih cepat dan tepat.

1. Bioflok Technology:

- Teknologi bioflok adalah satu inovasi yang memanfaatkan koloni bakteria untuk membersihkan air akuakultur. Dengan cara ini, penjagaan kualiti air menjadi lebih baik dan kejadian penyakit dapat dikurangkan.

1. Sistem Pengenalan Wajah untuk Ikan:

- Penggunaan sistem pengenalan wajah membolehkan pemantauan individu ikan secara unik. Ini memberikan maklumat tentang tingkah laku, pertumbuhan, dan kesihatan ikan, memudahkan pengurusan akuakultur.

1. Teknologi Vaksinasi Akuakultur:

- Inovasi dalam penggunaan vaksin untuk ikan membantu meningkatkan kekebalan ikan terhadap penyakit. Ini membantu dalam mengurangkan kebergantungan terhadap antibiotik dan memperkuat kesihatan populasi ikan.

1. Akuakultur Terapung:

- Sistem akuakultur terapung membawa inovasi ke perairan terbuka, meningkatkan pembiakan ikan di luar kolam tradisional. Ini membuka peluang baru untuk pembiakan ikan laut dalam skala besar.

1. Teknologi CRISPR dalam Pembiakan Ikan:

- Penggunaan teknologi CRISPR dalam pembiakan ikan membolehkan penyesuaian sifat genetik untuk meningkatkan daya tahan terhadap penyakit dan meningkatkan pertumbuhan ikan.

1. Pemakanan Ikan Inovatif:

- Pemakanan ikan yang terkini menggabungkan teknologi untuk menyampaikan nutrien yang tepat pada masa yang tepat. Ini membantu meningkatkan pertumbuhan ikan dengan cara yang lebih efisien.

Inovasi-inovasi ini membawa harapan besar dalam menjawab cabaran kelestarian, kualiti makanan, dan pertumbuhan industri akuakultur secara menyeluruh. Dengan penggunaan teknologi yang bijak, akuakultur dapat terus berkembang sambil menjaga keseimbangan ekosistem dan memberikan sumbangan positif kepada keberlanjutan industri makanan global.

Tarikh Input: 19/01/2024 | Kemaskini: 19/01/2024 | izana.abdullah

SXEcXAK~