Keperluan Sistem Pemantauan Alam Sekitar Bagi Industri Akuakultur | INSTITUT ANTARABANGSA AKUAKULTUR DAN SAINS AKUATIK
» ARTIKEL » Keperluan Sistem Pemantauan Alam Sekitar bagi Industri Akuakultur

Keperluan Sistem Pemantauan Alam Sekitar bagi Industri Akuakultur

Oleh: Farah Izana Abdullah

Sistem pemantauan alam sekitar (APMS) adalah penting dalam industri akuakultur untuk memastikan kelestarian alam sekitar dan operasi yang bertanggungjawab. Berikut adalah beberapa keperluan sistem pemantauan alam sekitar bagi industri akuakultur:

1. Kualiti Air:

- Pemantauan Parameter Fizikal dan Kimia: Mengukur suhu, saliniti, pH, oksigen terlarut, dan parameter kimia lain untuk memastikan kualiti air yang sesuai dengan keperluan spesies ikan atau organisma akuakultur lain.

1. Kesihatan Organisma Akuakultur:

- Pemantauan Kesihatan Ikan: Melakukan pemantauan kesihatan ikan untuk mengesan penyakit atau keadaan kesihatan yang boleh mempengaruhi populasi akuakultur.

- Pemantauan Kekelanjutan Populasi: Memantau pertumbuhan, pembiakan, dan kelangsungan hidup organisma akuakultur untuk mengenal pasti potensi masalah atau perubahan dalam populasi.

1. Pemantauan Nutrien dan Makanan:

- Pemantauan Ketersediaan Makanan: Mengukur keberkesanan pemberian makanan dan memantau aspek nutrien untuk memastikan keseimbangan nutrien yang optimum.

1. Pengurusan Sisa:

- Pemantauan Sisa: Memantau dan menguruskan sisa yang dihasilkan oleh operasi akuakultur untuk mencegah pencemaran dan mengurangkan kesan negatif ke atas alam sekitar.

1. Pemantauan Perubahan Lingkungan:

- Pemantauan Iklim: Memantau perubahan iklim dan cuaca untuk meramal kesan terhadap operasi akuakultur.

- Pemantauan Kejadian Alam: Memantau peristiwa alam seperti ribut, gelombang panas, atau perubahan suhu yang boleh mempengaruhi alam sekitar akuakultur.

1. Keselamatan dan Kekelanjutan Operasi:

- Pemantauan Keselamatan: Memantau faktor-faktor keselamatan seperti suhu air yang ekstrem atau kecurian untuk melindungi fasiliti akuakultur.

- Pemantauan Kecekapan Tenaga: Memantau penggunaan tenaga dan kecekapan operasi untuk meningkatkan kelestarian dan mengurangkan kesan alam sekitar.

1. Kepatuhan Pada Peraturan:

- Pemantauan Kepatuhan: Memantau dan melaporkan kepatuhan terhadap peraturan alam sekitar dan kesihatan yang berkaitan dengan akuakultur.

1. Teknologi Pemantauan Berasaskan Sensor:

- Penggunaan Sensor: Menggunakan teknologi sensor yang canggih untuk pemantauan masa nyata dan mendapatkan data yang tepat pada masa yang segera.

Dengan melaksanakan sistem pemantauan alam sekitar yang berkesan, industri akuakultur dapat mengurangkan kesan negatifnya terhadap alam sekitar, meningkatkan kecekapan operasi, dan memastikan kelestarian jangka panjang.

Tarikh Input: 24/11/2023 | Kemaskini: 08/01/2024 | izana.abdullah

SXEbVAs~