Kesan Minyak Tumbuhan Diet Terpilih Terhadap Kemandirian, Pertumbuhan, Profil Asid Lemak Dan Aktiviti Enzim Larva Karp Hibrid Tropika (Barbonymus Gonionotus ♀ × Hypsibarbus Wetmorei ♂) | INSTITUT ANTARABANGSA AKUAKULTUR DAN SAINS AKUATIK
» ARTIKEL » Kesan minyak tumbuhan diet terpilih terhadap kemandirian, pertumbuhan, profil asid lemak dan aktiviti enzim larva karp hibrid tropika (Barbonymus gonionotus ♀ × Hypsibarbus wetmorei ♂)

Oleh: Rochana Weerasingha; Mohd Khairul Amri Kamarudin dan Mohd Salleh Kamarudin

Disediakan Untuk Laman Web Oleh: Farah Izana binti Abdullah

Minyak ikan laut adalah sumber lipid utama dalam diet ikan larva. Kandungan asid lemak tepu larva hibrid yang diberi makan kanola, minyak biji bunga matahari dan minyak kacang soya meningkat manakala paras asid lemak tepu (SFA) jumlah dalam diet yang mengandungi kanola, minyak biji bunga matahari dan minyak kacang soya kekal pada peratusan yang rendah. Tahap asid eicosapentaenoic dalam larva yang diberi minyak biji rami adalah lebih tinggi daripada 1%. Kelemahan menggunakan minyak ikan termasuk kenaikan kos yang tidak perlu untuk larva ikan dan terdedah kepada pengoksidaan.

Kandungan tinggi n-3 PUFA rantai panjang yang biasa terdapat dalam minyak marin cukup tersedia dalam sesetengah minyak sayuran. Minyak sawit mentah memberikan kemandirian tertinggi untuk larva hibrid manakala minyak lain memberikan kemandirian yang jauh lebih rendah.

Minyak ikan laut adalah sumber lipid utama dalam diet larva ikan walaupun bekalan minyak ikan adalah terhad dan mahal. Kelemahan menggunakan minyak ikan termasuk kenaikan kos yang tidak perlu untuk larva ikan dan terdedah kepada pengoksidaan. Perhatian telah meningkat kepada penggantian penuh atau separa minyak ikan dalam makanan ikan dengan penekanan khusus pada asid lemak tak tepu rantai panjang (PUFA). Kandungan tinggi n-3 PUFA rantai panjang terutamanya asid docosahexaenoic (DHA) dan asid eicosapentaenoic (EPA) yang biasa terdapat dalam minyak marin cukup tersedia dalam sesetengah minyak sayuran yang menunjukkan bahawa minyak ini boleh digunakan dalam diet larva ikan. Tisu neural yang pesat membangun dalam larva ikan sangat memerlukan DHA.

Satu eksperimen telah dijalankan dan keputusan menunjukkan bahawa larva Hybrid lemon fin barb menerima semua diet dengan baik semasa eksperimen. Pertambahan berat badan dan kadar pertumbuhan khusus (SGR) diet larva yang diberi makan yang mengandungi minyak sawit mentah dan minyak biji rami adalah lebih tinggi secara ketara (p < 0.05) daripada Kemandirian Parameter (%). Minyak sawit mentah memberikan kemandirian tertinggi untuk larva hibrid manakala minyak lain memberikan kemandirian yang jauh lebih rendah kecuali minyak bunga matahari. Keputusan kajian terdahulu kami menunjukkan bahawa kemandirian dan pertumbuhan larva hibrid yang diberi makan minyak sawit mentah adalah sama dengan larva yang diberi makan minyak ikan. Dilaporkan bahawa minyak sawit mentah pemakanan dan minyak biji rami berfungsi untuk pertumbuhan induk tilapia Nile dan pemakanan minyak biji rami mengurangkan pertumbuhan juvana mahseer Malaysia manakala minyak sawit mentah dan minyak bunga matahari menunjukkan prestasi yang baik.

Minyak biji rami pemakanan mengurangkan pertumbuhan anak ikan Barbonymus gonionotus silver barb berbanding dengan minyak ikan yang diberi makan. Minyak sawit mentah diet dan minyak biji rami memberikan pertumbuhan terbaik untuk larva Hybrid lemon fin barb manakala minyak lain terutamanya minyak kacang soya diet mengurangkan pertumbuhannya. Minyak kacang soya berfungsi serta minyak sawit untuk pertumbuhan dan kemandirian tilapia Oreochromis niloticus

Web: https://doi.org/10.1016/j.aqrep.2022.101181

Tarikh Input: 24/05/2023 | Kemaskini: 19/06/2023 | s_humaira