Kulat Patogen Yang Menjejaskan Ikan Melalui Molekul Virulensinya | INSTITUT ANTARABANGSA AKUAKULTUR DAN SAINS AKUATIK
» ARTIKEL » Kulat patogen yang menjejaskan ikan melalui molekul virulensinya

Kulat patogen yang menjejaskan ikan melalui molekul virulensinya

Oleh: Purabi Sarkar, V. Stefi Raj and Aziz Arshad

Artikel Disediakan Oleh: Farah Izana Abdullah

Penyakit dalam penternakan ikan menyebabkan kerugian ekonomi yang utama, terutamanya jangkitan kulat, yang merupakan punca kerugian kedua paling serius dalam akuakultur. Dalam akuakultur ikan iklim sederhana, spora kulat mudah merebak melalui air, menjajah dan menyebabkan jangkitan. Ikan yang berpenyakit atau dalam keadaan tertekan serta kualiti air yang kurang baik lebih terdedah kepada penyakit kulat berbanding populasi ikan yang sihat. Kulat dianggap sebagai penceroboh sekunder yang terhasil akibat daripada kerosakan fizikal yang disebabkan oleh pengendalian kasar atau pencerobohan patogen primer. Kesesakan yang berlebihan, kualiti air yang rendah, diet yang tidak mencukupi dan tekanan fizikal boleh melemahkan sistem imun ikan. Walau bagaimanapun, mereka tidak benar-benar membunuh ikan tetapi sebaliknya mencetuskan wabak kulat patogenik.

Kulat patogen seperti Achlya spp., Aphanomyces spp., Aspergillus spp., Saprolegnia spp., Branchiomyces spp., Ichthyophonus spp. dan Fusarium spp. didapati menjangkiti pelbagai organisma akuatik seperti, salmonid, trout pelangi, gurame gergasi, murrel, ikan keli, Mastaceamblus armatus, Pentius sophore, tilapia, dan belut, menyebabkan lesi epidermis dan boleh membawa kepada penyakit sistemik. Selalunya, spora melekat pada permukaan perumah dan bercambah untuk membentuk ameloblast dalam saluran pencernaan. Dalam sesetengah kes, spora yang bercambah menembusi melalui sistem saluran darah, menjejaskan pelbagai organ. Contoh faktor virulensi kulat patogen yang mempengaruhi organisma akuatik ialah protein pengikat Fugal, Glikosil hidrolase kulat, Protease, Kinase dan perencat kinase.

Banyak kajian telah dilakukan untuk menyembuhkan jangkitan daripada mencegahnya sejak awal. Pemahaman tentang biologi patogen mikrob dan faktor virulensinya di peringkat molekul adalah penting untuk penemuan molekul dan teknik terapeutik baru untuk menyekat jangkitan mikrob. Jangkitan kulat, virulensi, dan patogenik adalah aspek utama untuk memahami mekanisme sebenar interaksi hos-patogenik dan pembangunan vaksin.

Web: https://doi.org/10.1016/j.aquaculture.2021.737553

Tarikh Input: 30/01/2023 | Kemaskini: 30/01/2023 | m_fakhrulddin