Makanan Berasaskan Teknologi Dalam Industri Akuakultur | INSTITUT ANTARABANGSA AKUAKULTUR DAN SAINS AKUATIK
» ARTIKEL » Makanan Berasaskan Teknologi dalam Industri Akuakultur

Makanan Berasaskan Teknologi dalam Industri Akuakultur

Artikel oleh: Farah Izana Abdullah

Makanan berasaskan teknologi dalam akuakultur merujuk kepada pemakaian teknologi canggih dalam proses pemakanan organisma akuatik yang dibudidayakan seperti ikan, udang, atau kerang. Tujuan utama makanan berasaskan teknologi ini adalah untuk memastikan pemakanan yang berkesan, pertumbuhan yang optimum, dan kesejahteraan organisma akuatik, sambil juga memaksimumkan kecekapan pemakanan dan mengurangkan pembaziran makanan. Berikut adalah beberapa aspek penting mengenai makanan berasaskan teknologi dalam akuakultur:

1. Pemakanan Automatik: Sistem pemakanan automatik digunakan untuk mengedarkan makanan secara terjadual dan tepat kepada organisma akuatik. Ini memastikan bahawa makanan disediakan dalam jumlah yang betul pada masa yang betul, yang dapat meningkatkan pertumbuhan dan mengurangkan pembaziran makanan.

1. Formulasi Pakan Khusus: Pakan untuk organisma akuatik direka khas dengan formula yang memenuhi keperluan pemakanan mereka. Ini termasuk memilih bahan-bahan yang sesuai dan mengatur komposisi pakan untuk mencapai pertumbuhan yang optimum.

1. Teknologi Pemprosesan Pakan: Proses pengeluaran pakan akuakultur melibatkan teknologi pemprosesan yang canggih. Ia termasuk pengisaran, pencampuran, dan pembentukan pakan dalam pelbagai bentuk seperti pelet atau serbuk.

1. Analisis Nutrien: Analisis nutrien dari pakan adalah penting untuk memastikan pemakanan yang seimbang. Ini membantu menentukan komposisi yang tepat untuk memenuhi keperluan nutrien organisma akuatik.

1. Pemakanan Berasaskan Data: Beberapa operasi akuakultur menggunakan sistem pemakanan yang dikawal oleh data. Data mengenai tingkah laku pemakanan organisma dan keadaan persekitaran digunakan untuk menyesuaikan jumlah dan jenis makanan yang diberikan.

1. Pemakanan Hiper-Ammonia: Dalam beberapa operasi akuakultur, makanan hiper-ammonia digunakan untuk mempercepat pertumbuhan organisma. Pemakanan ini diperkaya dengan nutrien seperti protein dan asid amino.

1. Pemakanan Ikan Purata Berat Badan: Dalam pemakanan ikan, kadang-kadang ia berdasarkan purata berat badan organisma. Ini membolehkan kuantiti makanan yang diberikan disesuaikan dengan pertumbuhan individu.

1. Pemakanan Berasaskan Probiotik: Beberapa pakan akuakultur mengandungi probiotik yang membantu meningkatkan pencernaan dan kesihatan organisma.

1. Pemakanan Khusus untuk Larva: Larva ikan dan udang memerlukan pemakanan yang khas dan sering memerlukan pakan hidup seperti artemia atau rotifer.

Makanan berasaskan teknologi ini memainkan peranan penting dalam mencapai keberlanjutan dalam akuakultur dengan memastikan pemakanan yang tepat, pertumbuhan yang maksimum, dan efisiensi dalam penggunaan sumber daya. Ia juga membantu meminimakan pencemaran alam sekitar dengan mengurangkan pembaziran makanan dan ekskresi yang tidak digunakan oleh organisma akuatik.

Tarikh Input: 02/10/2023 | Kemaskini: 08/01/2024 | izana.abdullah

SXEcKAX~