Manfaat Rumput Laut | INSTITUT ANTARABANGSA AKUAKULTUR DAN SAINS AKUATIK
» ARTIKEL » Manfaat Rumput Laut

Manfaat Rumput Laut

Oleh: Farah Izana Abdullah

Rumput laut memberikan pelbagai manfaat dari segi ekonomi, persekitaran, dan kesihatan manusia. Berikut adalah beberapa manfaat utama rumput laut:

1. Pangan dan Gizi:

- Sumber Nutrisi: Rumput laut kaya dengan nutrisi seperti protein, serat, vitamin (seperti vitamin A, C, dan B), dan mineral (seperti yodium, besi, kalsium).

- Asid Lemak Omega-3: Beberapa jenis rumput laut mengandungi asid lemak omega-3, yang baik untuk kesihatan jantung dan sistem saraf.

1. Industri Makanan:

- Penggunaan Kuliner: Rumput laut digunakan dalam pelbagai hidangan kuliner di pelbagai budaya, seperti sushi di Jepun, nori di Korea, dan agar-agar di banyak negara.

1. Industri Farmasi dan Kosmetik:

- Senyawa Bioaktif: Rumput laut mengandungi senyawa bioaktif seperti polisakarida, peptida, dan pigmen yang mempunyai potensi aplikasi dalam industri farmasi dan kosmetik.

1. Pertanian dan Pembiakan Laut:

- Penapis Bio Semula Jadi: Rumput laut berfungsi sebagai penapis bio semula jadi dengan menyerap nutrien berlebihan dari air, membantu mengurangkan pencemaran dan meningkatkan kualiti air di kawasan akuakultur.

1. Perlindungan Pantai:

- Pencegahan Hakisan: Akar rumput laut membantu mengekang dan mencegah hakisan pantai dengan mengikat tanah di dasar laut.

1. Pengurusan Karbon dan Iklim:

- Penyimpanan Karbon: Rumput laut menyimpan karbon dalam jumlah besar, membantu mengurangkan jumlah karbon dalam atmosfer dan berperan dalam mitigasi perubahan iklim.

1. Habitat dan Keanekaragaman Biologi:

- Habitat untuk Fauna: Rumput laut menyediakan habitat dan tempat perlindungan untuk pelbagai spesies laut, termasuk anak-anak ikan, moluska, dan lain-lain.

- Peningkatan Keanekaragaman Biologi: Melalui kerjasama dengan pelbagai organisma laut, rumput laut meningkatkan keanekaragaman biologi dalam ekosistem laut.

1. Tenaga Boleh Diperbaharui:

- Potensi Bioenergi: Rumput laut boleh dijadikan sebagai sumber bioenergi boleh diperbaharui melalui proses fermentasi atau konversi biogas.

1. Penggunaan Sisa dan Kitar Semula:

- Kitar Semula Nutrien: Rumput laut boleh digunakan untuk mengitar semula nutrien yang terdapat dalam sisa akuakultur, membantu mengurangkan impak negatif ke atas alam sekitar.

Manfaat rumput laut ini menunjukkan kepentingan pemuliharaan dan pengurusan yang lestari terhadap ekosistem laut untuk menyokong kesihatan alam sekitar dan kelestarian manusia.

Tarikh Input: 14/12/2023 | Kemaskini: 08/01/2024 | izana.abdullah

SXEcHAV~