Manfaat Tumbuhan Air Terhadap Akuakultur | INSTITUT ANTARABANGSA AKUAKULTUR DAN SAINS AKUATIK
» ARTIKEL » Manfaat Tumbuhan Air Terhadap Akuakultur

Manfaat Tumbuhan Air Terhadap Akuakultur

Artikel oleh: Farah Izana Abdullah

Tumbuhan akuatik memiliki pelbagai manfaat yang penting dalam konteks akuakultur (penanaman organisme akuatik). Berikut adalah beberapa manfaat utama tumbuhan akuatik untuk akuakultur:

1. Penapisan Air: Tumbuhan akuatik, seperti alga, rumput laut, dan tumbuhan air, boleh membantu menyucikan air dengan menyerap bahan-bahan berpotensi berbahaya seperti amonia dan nitrat. Ini membantu mengekalkan kualiti air yang baik untuk organisma akuakultur.

1. Perlindungan untuk Organisma: Tumbuhan akuatik juga boleh berfungsi sebagai tempat perlindungan bagi organisma akuakultur, terutamanya untuk peringkat larva atau ikan muda. Mereka menyediakan perlindungan daripada pemangsa dan persekitaran yang stabil.

1. Sumber Makanan Tambahan: Beberapa tumbuhan akuatik boleh digunakan sebagai sumber makanan tambahan untuk organisma akuakultur. Sebagai contoh, alga boleh berfungsi sebagai sumber makanan semulajadi untuk pelbagai spesies akuakultur.

1. Kawalan Gas Karbon Dioksida (CO2): Tumbuhan akuatik menyerap karbon dioksida (CO2) melalui proses fotosintesis, membantu mengawal tahap CO2 dalam air. Ini penting untuk mengekalkan keseimbangan pH dalam tangki akuakultur.

1. Penapisan Zarah: Tumbuhan akuatik boleh bertindak sebagai penapis semulajadi dengan menangkap zarah organik dan anorganik dalam air. Ini membantu membersihkan air dan mengurangkan kekeruhan.

1. Pengurangan Nutrien Berlebihan: Dalam sesetengah sistem akuakultur, terutamanya dalam sistem kolam terbuka, tumbuhan akuatik boleh membantu mengurangkan nutrien berlebihan seperti fosfor dan nitrat, yang boleh menyebabkan masalah ekologi.

1. Sokongan Alam Sekitar: Kehadiran tumbuhan akuatik di sekitar lokasi akuakultur boleh menyokong alam sekitar dan ekosistem yang seimbang, yang pada gilirannya boleh mengurangkan risiko penyakit dan masalah alam sekitar lain.

1. Meningkatkan Pendapatan: Beberapa jenis tumbuhan akuatik, seperti rumput laut yang ditanam secara komersial, boleh menjadi sumber pendapatan tambahan bagi petani akuakultur.

1. Meningkatkan Kesejahteraan Organisma Akuatik: Kehadiran tumbuhan akuatik boleh mencipta keadaan yang lebih mirip dengan habitat semula jadi bagi organisma akuakultur, yang pada gilirannya dapat meningkatkan kesejahteraan dan pertumbuhan mereka.

1. Meningkatkan Estetika dan Keanekaragaman Hidup: Tumbuhan akuatik juga boleh meningkatkan keindahan persekitaran akuakultur dan menyokong kepelbagaian hidup dengan mencipta ekosistem yang lebih kompleks.

Penggunaan tumbuhan akuatik dalam akuakultur dapat membantu meningkatkan produktiviti, kelestarian, dan keseimbangan alam sekitar dalam operasi penanaman organisme akuatik.

Tarikh Input: 02/10/2023 | Kemaskini: 26/10/2023 | izana.abdullah

SXEcGAA~