Pelaksanaan Amalan Akuakultur Mampan | INSTITUT ANTARABANGSA AKUAKULTUR DAN SAINS AKUATIK
» ARTIKEL » Pelaksanaan Amalan Akuakultur Mampan

Pelaksanaan Amalan Akuakultur Mampan

Artikel Oleh: Farah Izana Abdullah

Untuk melaksanakan amalan akuakultur mampan, terdapat beberapa langkah yang boleh diambil:

1. Perancangan Tapak: Pilih tapak akuakultur yang sesuai dengan mempertimbangkan faktor ekologi dan mengurangkan penghancuran habitat. Hindari kawasan sensitif seperti hutan bakau dan kawasan perlindungan alam semula jadi.

1. Pengurusan Sisa: Tetapkan sistem pengurusan sisa yang baik untuk mengurangkan pencemaran air. Gunakan teknologi pengolahan sisa dan pantau kualiti air secara berterusan. Pastikan sisa makanan dan najis ikan dikendalikan dengan betul.

1. Pemilihan Makanan: Gantikan makanan yang bergantung pada ikan liar dengan pilihan makanan alternatif yang mampan. Kembangkan makanan dengan bahan baku yang berasal daripada pertanian tumbuhan atau hasil sampingan industri makanan.

1. Kesihatan dan Pemeliharaan Ikan: Pertahankan kesihatan ikan dengan amalan pemeliharaan yang baik, termasuk pemantauan penyakit, vaksinasi yang sesuai, dan pengurangan kepadatan ikan dalam kolam. Pastikan ikan diberi makan dengan betul untuk mengelakkan pembaziran makanan.

1. Konservasi Sumber Air: Guna teknologi akuakultur terkini seperti sistem akuaponik atau sistem berpusing semula untuk mengurangkan penggunaan air. Kitar semula dan gunakan semula air yang digunakan dalam operasi akuakultur.

1. Inovasi Teknologi: Sumbang kepada penyelidikan dan pembangunan untuk meningkatkan teknologi dan amalan akuakultur mampan. Contohnya, kaji cara menggunakan tenaga boleh diperbaharui seperti tenaga suria atau tenaga angin untuk mengurangkan kesan gas rumah hijau.

1. Pengawasan dan Pematuhan: Amalkan piawaian dan pemeriksaan yang ketat dalam industri akuakultur. Galakkan sistem pensijilan yang menggalakkan amalan akuakultur mampan dan memastikan pematuhan kepada piawaian alam sekitar.

1. Kesedaran dan Pendidikan: Tingkatkan kesedaran di kalangan peternak, pengusaha, dan pengguna mengenai pentingnya akuakultur mampan dan kesan alam sekitar yang berkaitan dengannya. Galakkan pendidikan dan latihan untuk memastikan pengetahuan dan kemahiran yang diperlukan untuk amalan akuakultur mampan.

Dengan melaksanakan langkah-langkah ini, kita dapat meminimumkan impak negatif akuakultur terhadap alam sekitar dan mendorong pembangunan akuakultur yang mampan dan lestari.

Tarikh Input: 26/06/2023 | Kemaskini: 27/07/2023 | s_humaira

SXEcPAa~