Pemantauan Secara Automatik Dalam Sektor Akuakultur | INSTITUT ANTARABANGSA AKUAKULTUR DAN SAINS AKUATIK
» ARTIKEL » Pemantauan secara Automatik dalam Sektor Akuakultur

Pemantauan secara Automatik dalam Sektor Akuakultur

Artikel Oleh: Farah Izana Abdullah

Pemantauan automatik dalam akuakultur merujuk kepada penggunaan sensor dan sistem automatik untuk mengumpul data dan maklumat secara masa sebenar mengenai persekitaran akuatik, serta kesihatan dan tingkah laku organisma yang dibudidayakan. Teknologi ini adalah penting untuk mengekalkan keadaan optimum dalam operasi akuakultur dan memastikan kesejahteraan spesies akuatik yang dibudidayakan. Berikut adalah beberapa aspek utama pemantauan automatik dalam akuakultur:

1. Pemantauan Kualiti Air: Sensor automatik digunakan untuk secara berterusan memantau parameter air seperti suhu, tahap pH, oksigen terlarut, saliniti, amonia, nitrit, dan nitrat. Data ini membantu memastikan bahawa kualiti air berada dalam julat yang diingini untuk spesies tertentu yang dibudidayakan.

1. Pengurusan Pemberian Makanan: Sistem pemakanan automatik digunakan untuk mengedarkan jumlah makanan yang betul pada waktu yang betul. Sistem ini sering dikawal oleh timer atau sensor yang mengesan selera makan organisma. Pengurusan pemberian makanan yang betul membantu mengoptimumkan pertumbuhan dan mengurangkan pembaziran makanan.

1. Kawalan Pengoksigenan: Sensor digunakan untuk memantau tahap oksigen terlarut dalam air. Jika tahap oksigen jatuh di luar julat yang boleh diterima, sistem pengoksigenan atau pengudaraan automatik boleh diaktifkan untuk meningkatkan bekalan oksigen kepada organisma akuatik.

1. Pemantauan Penyakit dan Kesihatan: Kamera dan sensor automatik digunakan untuk mengawasi kesihatan dan tingkah laku organisma yang dibudidayakan. Tanda-tanda stres atau penyakit boleh dikesan awal, membolehkan intervensi dan rawatan segera.

1. Pencatatan Data Alam Sekitar: Data daripada pelbagai sensor direkod dan disimpan untuk analisis. Data sejarah ini membantu mengenal pasti trend, mengoptimumkan operasi, dan membuat keputusan yang berinformasi mengenai persekitaran akuakultur.

1. Sistem Penggera: Sistem pemantauan automatik boleh mengaktifkan penggera atau makluman apabila mana-mana parameter berada di luar julat yang boleh diterima. Ini membolehkan tindakan segera diambil untuk mengatasi isu yang mungkin timbul.

1. Pemantauan Jarak Jauh: Banyak fasiliti akuakultur mempunyai keupayaan pemantauan jarak jauh, membenarkan pengendali untuk memantau sistem mereka dan membuat penyesuaian dari jauh, yang sangat berguna untuk operasi berskala besar atau di lepas pantai.

1. Analisis Data dan Pelaporan: Sistem pemantauan automatik sering termasuk perisian untuk analisis data dan pelaporan, memberikan wawasan dan trend yang boleh membimbing pembuatan keputusan untuk amalan akuakultur yang lebih baik.

Pemantauan automatik dalam akuakultur bukan sahaja meningkatkan kecekapan pengeluaran, tetapi juga mempromosikan kesejahteraan organisma akuatik dengan memastikan bahawa mereka dibesarkan dalam keadaan yang kondusif untuk pertumbuhan dan kesihatan mereka. Ia memainkan peranan penting dalam operasi akuakultur moden, menyumbang kepada kelestarian dan pencegahan impak alam sekitar.

Tarikh Input: 07/09/2023 | Kemaskini: 26/10/2023 | s_humaira

SXEdCAd~