Pemilihan Genetik Dalam Akuakultur | INSTITUT ANTARABANGSA AKUAKULTUR DAN SAINS AKUATIK
» ARTIKEL » Pemilihan Genetik dalam Akuakultur

Pemilihan Genetik dalam Akuakultur

Artikel Oleh: Farah Izana Abdullah

Pemilihan genetik dalam akuakultur merujuk kepada proses pembiakan secara selektif bagi organisma akuatik, seperti ikan, udang, dan spesies lain, untuk meningkatkan ciri-ciri yang diingini dalam anak benih mereka. Amalan ini bertujuan untuk meningkatkan komposisi genetik populasi bagi mencapai matlamat tertentu, seperti pertumbuhan yang lebih cepat, ketahanan terhadap penyakit, peningkatan kecekapan pemakanan, dan kualiti produk yang lebih baik. Berikut adalah beberapa perkara penting mengenai pemilihan genetik dalam akuakultur:

1. Pembiakan Selektif: Pembiakan selektif melibatkan pemilihan individu yang berprestasi terbaik dengan ciri-ciri yang diingini, seperti saiz, kadar pertumbuhan, atau ketahanan terhadap penyakit, sebagai ibu bapa bagi generasi seterusnya. Dengan berbuat demikian, sifat genetik yang diinginkan dapat diwarisi oleh anak benih.

1. Warisan: Warisan merujuk kepada sejauh mana ciri tertentu dipengaruhi oleh genetik. Ciri dengan warisan yang tinggi lebih responsif terhadap pembiakan selektif. Dalam akuakultur, ciri seperti kadar pertumbuhan dan ketahanan terhadap penyakit sering memiliki warisan sederhana hingga tinggi.

1. Program Pembiakan: Operasi akuakultur sering menubuhkan program pembiakan formal yang menguruskan pemilihan stok induk (organisma ibu bapa) dengan teliti bagi meningkatkan ciri tertentu. Program ini mungkin melibatkan perkahwinan terkawal, penilaian genetik, dan rekod pedigri.

1. Pemilihan Bantuan Penanda: Dalam sesetengah kes, penanda genetik digunakan untuk mengenal pasti gen tertentu yang berkaitan dengan ciri-ciri yang diingini. Ini membolehkan pemilihan stok induk yang lebih tepat.

1. Pengelakan Persaudaraan: Walaupun pembiakan selektif boleh membawa kepada peningkatan, ia mesti dilakukan dengan berhati-hati bagi mengelakkan persaudaraan, yang boleh menyebabkan penurunan kepelbagaian genetik dan masalah kesihatan. Kepelbagaian genetik adalah penting bagi kelestarian jangka panjang.

1. Peningkatan Genetik Sebagai Generasi: Matlamat pemilihan genetik adalah untuk membuat peningkatan berperingkat-peringkat dalam ciri-ciri yang diingini melalui beberapa generasi. Mungkin mengambil beberapa tahun untuk mencapai perubahan signifikan dalam ciri yang diingini.
  2. Manfaat Komersial: Pemilihan genetik boleh membawa kepada pertumbuhan yang lebih cepat, pengurangan kos pengeluaran, peningkatan hasil, dan kualiti produk yang lebih baik, yang semuanya boleh memberi manfaat ekonomi kepada industri akuakultur.

1. Pertimbangan Alam Sekitar: Peningkatan genetik yang mampan juga harus mempertimbangkan kesan alam sekitar. Strain yang memerlukan sumber daya yang lebih sedikit atau menghasilkan lebih sedikit sisa boleh membantu mengurangkan kesan ekologi akuakultur.

1. Peraturan dan Pertimbangan Etika: Pemilihan genetik dalam akuakultur adalah tertakluk kepada peraturan di sesetengah kawasan. Pertimbangan etika juga penting, terutamanya berkaitan dengan kesejahteraan haiwan yang terlibat.

Pemilihan genetik adalah alat yang berharga dalam akuakultur untuk memenuhi permintaan yang semakin meningkat untuk makanan laut dan meningkatkan kelestarian industri ini. Dengan teliti memilih dan membiakkan organisma akuatik dengan ciri-ciri tertentu, pengusaha akuakultur dapat meningkatkan kecekapan pengeluaran dan mengurangkan kesan alam sekitar operasi mereka.

Tarikh Input: 02/10/2023 | Kemaskini: 26/10/2023 | izana.abdullah

SXEcHAR~